Сплачувати податок з успадкованого вкладу буде не банк, а спадкоємець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сплачувати податок з успадкованого вкладу буде не банк, а спадкоємець

1315
Сплачувати податок з успадкованого вкладу буде не банк, а спадкоємець. Такі зміни внесені до Податкового кодексу України з врахуванням пропозицій УКБС, які зняли з банків та небанківських фінустанов функції податкових агентів при успадкуванні фізособами права на депозитний вклад. Так, з 01.07.2012 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм", від 24.05.2012 № 4834-VI.
Цим Законом внесено зміни до п. 174.5. ст. 174 ПКУ та виключено норму, за якою: "у разі успадкування права на вклад у банку (небанківській фінансовій установі) відповідно до статті 1228 Цивільного кодексу України податковим агентом є такий банк (небанківська фінансова установа)".
Таким чином, з банків та небанківських фінустанов знято невластиві функції та усунено норми податкового та банківського законодавства.
Нагадаємо, що до прийняття вищевказаних змін, у разі успадкування фізособою права на депозитний вклад фінустанови були зобов’язані утримувати та перераховувати до бюджету податок із суми такого доходу.
У зв’язку з цим УКБС звертав увагу Національного банку та Державної податкової служби, що, покладаючи на банки обов’язок виконання функцій податкових агентів, ні законодавець, ні регуляторні органи не визначили механізм їх виконання. Відсутність роз’яснень та усталеної практики збільшувала ризики неправильного тлумачення норм законодавства в сферах оподаткування і банківської діяльності та застосування до фінансових установ штрафних санкцій.
"У випадку, коли фізична особа не давала згоди на сплату податку за рахунок успадкованого вкладу, перед фінансовими установами поставала дилема щодо виконання приписів Податкового кодексу, оскільки списання коштів з рахунку клієнта можливе тільки за його розпорядженням, – зазначила Генеральний директор "Українського Кредитно-Банківського Союзу" Галина Оліфер. – Ситуація ще більш ускладнювалася, коли депозит був в інвалюті, яку банк не має права самостійно продавати (відповідно до норм валютного законодавства)".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас