Термінал для прийому скрапленого газу обійдеться Україні в мільярд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Термінал для прийому скрапленого газу обійдеться Україні в мільярд євро

Енергетика
474
Кабінет міністрів України затвердив техніко-економічне обґрунтування будівництва терміналу з прийому скрапленого природного газу (LNG-терміналу), повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.
У свою чергу, глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) Владислав Каськів зазначив, що ТЕО затверджено без внесення змін. За його словами, загальна вартість фінансування проекту становить 846 млн євро. Частка держави в проекті буде міноритарною - 25%. "Кабмін без зауважень затвердив проект постанови про ТЕО нацпроекта LNG-термінал. Тобто, затверджені всі економічні показники, план-графік і організаційна модель", - сказав він.
Як повідомлялося, до підготовки ТЕО була залучена іспанська компанія Socoin. Згідно з документом, вартість LNG-терміналу потужністю прийому 10 мільярдів кубометрів на рік оцінюється в 735 мільйонів євро.
Крім цього, необхідно витратити ще 121 млн євро на створення підводного каналу для танкерів і 113 мільйонів євро - на трубопровід для прийому газу в українську газотранспортну систему. Однак перший проект передбачається реалізувати під забезпечення державними гарантіями, а другий виконає "Укртрансгаз" за рахунок тарифної складової.
Передбачається, що перша черга потужністю 5 мільярдів кубометрів на рік у вигляді однієї плавучої установки для регазифікації та зберігання газу, яка повинна бути постійно пришвартована до причалу до завершення будівництва СПГ-терміналу, буде введена в дію в 2016 році.
Другий етап полягає в будівництві берегового терміналу з прийому СПГ, здатного обслуговувати танкери місткістю 178 тисяч кубометрів із загальним обсягом зберігання СПГ 540 тисяч кубометрів (три резервуари) і вихідною потужністю постачання 10 мільярдів кубометрів. Його передбачається завершити в 2018 році.
Проект передбачає будівництво СПГ-терміналу в районі місті Южний поруч з нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" і морським торговельним портом "Південний" (Одеська область).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас