Американський газ активно наступає на європейський ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський газ активно наступає на європейський ринок

Енергетика
3356
Ще років п'ять тому можливість поставки газу з США на європейський ринок виглядала б фантастичною. Країна, яка є найбільшим імпортером цього ресурсу, стабільно нарощувала обсяги поставок, для чого будувала нові термінали для прийому газу в скрапленому вигляді (СПГ). Однак останні кілька років змінили не тільки США, але і світ, і зокрема Європу.
США - експортер СПГ
Компанія Freeport LNG Development, чотири роки тому побудувала термінал для імпорту СПГ на американському узбережжі Мексиканської затоки, підписала з двома японськими енергокомпаніями контракт на експорт СПГ, зі свого переобладнаного терміналу, терміном на 20 років. Згідно з домовленостями, японські компанії Osaka Gas Co і Chubu Electric Power Co купуватимуть близько 650 млн.куб.футів газу на день починаючи мінімум з 2017 року після отримання необхідних дозволів від влади США.
1 серпня 2012 р. The Wall Street Journal повідомив про підписання контрактів. Крім того, Freeport веде переговори про аналогічну операцію з англо-голландським концерном Shell. Переговори про купівлю енергогіганта до 1,35 млрд.куб.футів газу на день можуть завершитися до кінця 2012 року. Кілька років тому експерти прогнозували, що США в майбутньому стануть найбільшим імпортером СПГ, однак ці прогнози не збулися через бум видобутку сланцевих вуглеводнів в країні, а США тепер може перетворитися на експортера газу. Крім Shell, про зацікавленість в експорті газу з США заявила британська компанія BP, розглядає таку можливість і американська ExxonMobil.
Термінал Freeport LNG в Техасі після свого відкриття в 2008 р. використовувався рідко, проте в даний час компанія опрацьовує питання фінансування та отримання дозволів на збільшення його потужності для експорту СПГ. У перспективі через термінал можна буде експортувати 2 млрд.куб.футів газу на добу - це 2,3% від обсягу видобутку газу в країні в даний час.
У зв'язку з падінням цін на природний газ в США через перенасичення ринку відразу кілька компаній звернулося до влади з проханням про схвалення планів з експорту дешевого газу на більш привабливі ринки, у той час як десять років тому вони, навпаки, боролися за термінали для імпорту газу. Проте декілька великих споживачів газу критикують ідею експорту палива, побоюючись підвищення цін.
Тим часом, компанія Cheniere Energy, оператор терміналу Sabine Pass в Луїзіані, оголосила в червні 2012 р., що вона планує побудувати на базі терміналу завод з виробництва СПГ. Американський банк Morgan Stanley планує частково фінансувати її експортні проекти. Якщо цей план здійсниться, завод буде вже з 2015 року поставляти американський сланцевий газ на ринки всього світу. Це буде перший завод з виробництва СПГ, побудований в Америці за 40 років - відтоді як був запущений старий завод в Кенаї, на Алясці, що постачає газ до Азії, - і він буде розташований зручно для поставок в Європу.
Прогнози МЕА та інших
У найближчі роки США будуть тіснити Росію як на світовому, так і на європейському газовому ринку. Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у своїй доповіді «Золоті правила золотого століття газу», яка вийшла в кінці весни 2012 року.
Згідно з прогнозом експертів МЕА, до 2035 року споживання природного газу в світі зросте з нинішніх 2,7 млрд тонн нафтового еквіваленту до більш ніж 4,2 млрд тонн. Частка газу в світовому енергобалансі збільшиться з 21% до 25%, газ стане другим після нафти енергоносієм, змістивши на третє місце вугілля. Але частка нафти буде поступово скорочуватися, до 2035 року вона складе лише 27% проти 32% на сьогоднішній день.
Водночас, за оцінками МЕА, частка Росії та країн Близького Сходу на світовому газовому ринку знизиться з 45% до 30%. Видобуток газу в Росії буде меншим, ніж у США: в 2035 році російські компанії добудуть 784 млрд.куб.м, а американські - 821 млрд.куб.м. Третім найбільшим виробником газу стане Китай, значно наростять видобуток Австралія, Індія, Індонезія, країни Африки і Близького Сходу.
За рахунок зростання видобутку сланцевого газу США вже змогли повністю відмовитися від імпорту газу і в 2009 році вперше за шість років обігнали Росію за рівнем видобутку - понад 620 млрд.куб.м проти 582 млрд. За прогнозами МЕА, до 2035 року третина виробленого в світі газу видобуватиметься на «нетрадиційних» родовищах. Причому якщо в США частка такого газу в загальному видобутку досягне 71%, то в Росії - лише близько 6%.
Це змінить умови гри на світовому газовому ринку і «буде мати великі геополітичні наслідки». МЕА зазначає, що зростання експорту газу з США, Канади та Австралії призведе і до скорочення частки Росії на європейському ринку. Зниження цін в Європі чинитиме тиск на контракти на поставку традиційного газу, ціна якого прив'язана до вартості нафти. Саме такі контракти укладені у європейських споживачів з «Газпромом».
Російський газ вважається найдорожчим в Європі. Середня ціна поставок з Росії за довгостроковими контрактами становить $450/тис.куб.м проти $320-350 за спотовими (разовим) контрактами. Європа останні роки все більше намагається диверсифікувати поставки (наприклад, за рахунок більш дешевого газу з Норвегії та поставок СПГ з Катару), і це вже призводить до скорочення частки Росії на її ринку.
Росія частково мириться з реаліями сьогоднішнього дня. «Вже сьогодні ми спостерігаємо тенденцію до скорочення частки російського газу на європейському ринку, - коментує завідувач сектором економічного департаменту Інституту енергетики та фінансів Сергій Агібалов. - І, швидше за все, ця тенденція в майбутньому не зникне: ми нарощуємо поставки, але й споживання в Європі зростає». Однак реальна ситуація ще гірша: за 2011-212 рр. Росія не збільшує поставок до Європи (на рівні 150 млрд.куб.м/рік, що нижче докризових обсягів), де споживання газу скорочується, зокрема в 2011 р. - на майже 9%.
США потіснить позиції Росії в Європі
США можуть допомогти послабити залежність європейського газового ринку від Росії, завдяки поставкам СПГ через Атлантику. Після 2015 р. варто очікувати американського газу в Європі, який потіснить російське паливо. За даними East European Gas Analysis, обсяг американського експорту в Європу в 2020 р. навряд чи перевищить 10 млрд.куб.м, але все це буде тільки за рахунок зниження експорту «Газпрому».
У більш довгостроковій перспективі США планують будувати заводи зі скраплення сланцевого газу, які також повинні будуть скласти конкуренцію російському трубопровідному газу в Європі. Перший вантаж СПГ, реекспортуються із США до Британії - ключову для Північної Європи точку доступу до СПГ, з якої паливо по трубопроводу Interconnector надходить до Бельгії вже був поставлений. Реекспорт із США в Європу додатково вказує на те, що зростання виробництва сланцевого газу змінило ситуацію на світовому газовому ринку.
У лютому 2012 р. «Газпром» відклав свій проект зі скраплення газу зі Штокмановського родовища, тому що американський ринок, на який він був націлений, не потребує зараз додаткового імпорту. Компанія Statoil, великий європейський газовий постачальник, змушена шукати альтернативні ринки для СПГ, який вона сподівалася експортувати в США. У результаті часто цей газ продається в Європі.
Катар, найбільший в світі виробник і експортер СПГ, також потіснив Норвегію і Росію, поставивши велику кількість дешевого СПГ до Британії і Бельгії. Імпорт СПГ у США впав до передбачених контрактами мінімумів на тлі падіння газових цін. Імпортери, термінали яких простоюють, тепер змушені змінювати стратегію, займатися реекспортом і шукати відповідні ціни за кордоном. У найближчі місяці із США до Британії можуть відправитися нові вантажі СПГ, тому що взимку ціни в Північній Європі ростуть сильніше, ніж в США, а клієнти в Південній Америці і на Близькому Сході зазвичай купують газ влітку.
В результаті, експорт американського СПГ допоможе знизити ціни в Європі і в Азії. Однак при цьому зберігається загроза їх зростання в США.
Олександр Лактіонов, кандидат наук
експерт у галузі енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас