Депозитна спека? Штормове попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитна спека? Штормове попередження

Кредит&Депозит
6618
Українські банки відзначили початок серпня дружним підвищенням ставок за гривневими депозитами. За даними моніторингу ЛIГАБiзнесIнформ, протягом минулого тижня умови вкладів у національній валюті поліпшили відразу десять банків, з них чотири - найбільші (ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ВТБ Банк і OTП Банк). Як правило, підвищення ставок в кожному банку склало 1-2 відсоткові пункти і торкнулося практично всієї депозитної лінійки.
Тенденція зростання ставок за гривневими вкладами зберігається з початку цього літа: середня відсоткова ставка з 1 червня по 1 серпня 2012 року зросла з 12,52% до 13,49%. При цьому найактивніше банки "налягали" на короткострокові вклади - так, ставка за депозитами на термін до місяця зросла на 1,33 відсоткового пункту, за депозитами на термін від 1 до 3 місяців - на 1,48 в. п. Найменше підвищення торкнулося безстрокових і довгих вкладів - ставки по них зросли на 0,12 в. п. і 0,68 в. п. відповідно. Зростання ставок ілюструє і підвищення Українського індексу ставок за гривневими річними депозитами фізичних осіб (UIRD). За липень індекс зріс на 0,72%, показавши максимальний приріст з початку року, і на сьогоднішній день становить 17,55%.
Причиною зростання депозитних ставок експерти одностайно називають гривневий голод. Національний банк не кредитує комерційні банки на термін більше трьох місяців, тому основним джерелом довгострокових гривневих ресурсів на сьогоднішній день є депозити, у тому числі - вклади фізичних осіб. Криза ліквідності змушує банки покращувати умови депозитів і таким чином залучати кошти.
За словами Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, зазвичай влітку ставки за депозитами не ростуть, а в окремих випадках - знижуються. "Проте цей рік незвичайний перш за все тим, що восени вибори. Як результат - ростуть соціальні виплати і реальна інфляція (офіційна інфляція залишається низькою), внаслідок цього підвищується попит на кредити з боку торговельних і посередницьких компаній. Інфляція - фактично їх спосіб заробити, і вони згодні платити високі ставки за кредитами. В результаті банки, в тому числі і великі, мають потребу в пасивах для нарощення кредитування. Оскільки сьогодні головне джерело пасивів - депозити населення, банкам доводиться підвищувати ставки, щоб залучити нові й нові депозити".
Підвищення ставок за гривневими вкладами знижує інтерес населення до іноземної валюти. За словами першого заступника голови правління ВТБ Банку Віталія Фішера, українці почали активно розміщувати кошти в доларах і євро. Водночас валютного кредитування в Україні немає, тому банки не дуже потребують іноземної валюти.
Згідно з моніторингом 374 депозитних програм від 52 українських банків, максимальна ставка за вкладами у гривні на сьогоднішній день становить 25% - саме стільки пропонує Платинум Банк за вкладами на термін 18 місяців. Однак це означає, що банки впритул наблизилися до рівня, на якому ставки були перед кризою 2008-2009 років. При цьому офіційний показник інфляції в Україні перебуває близько нуля, але ж основна функція депозитів - саме зберегти заощадження від знецінення.
Віктор Пинзеник, екс-міністр фінансів, прокоментував подібний дисбаланс так: "Ми є свідками досить серйозної системної проблеми - інфляція близько нуля, а депозити - 20-25%, це ненормально. Я б радив нашим співвітчизникам обережно ставитися до привабливих пропозицій з високими ставками за депозитами". З Пинзеником згоден і голова АУБ Олександр Сугоняко, який зазначив невиправдано високе зростання депозитних відсотків. Він заявив, що високі показники відсоткових ставок не відповідають не тільки рівню інфляції, але і можливостям банків.
Водночас експерти прогнозують подальше підвищення ставок. "Вважаю, що найближчим часом прибутковість депозитів продовжить рости. За 1-2 місяці ставки за вкладами у гривні можуть додати ще близько 2% річних", - зазначила заступник голови правління банку Національний кредит Людмила Міщук. За словами Олександра Охріменка, з початком осені активізується бізнес, особливо торговельний, і банки відчують нестачу коштів для кредитування. Отже, тенденція до зростання депозитних ставок тільки посилиться.
Наталія Теплухіна
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас