Chevron оштрафують на 19 млрд дол за забруднення навколишнього середовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chevron оштрафують на 19 млрд дол за забруднення навколишнього середовища

638
Американська Chevron повинна протягом доби заплатити штраф у розмірі 19 млрд доларів, що зазначено в рішенні провінційного суду Сукумбіос, залишеному в силі судами вищих інстанцій. Дана виплата є компенсацією збитків, що сталися з причини забруднення навколишнього середовища. Про це заявив представник суду амазонської провінції Еквадору, повідомляють російські ЗМІ.
Так, один з адвокатів позивачів Хуан Пабло Саєнс пояснив, що термін оплати розпочнеться з понеділка, 6 серпня, після чого компанія зобов'язана буде протягом 24 годин виплатити зазначену суму або передати позивачам право на майно на дану суму.
Адвокат додав, що позивачі звернуться за арештом майна і примусовим стягненням, якщо Chevron не виконає постанови суду провінції Сукумбіос відшкодувати збиток навколишньому середовищу і здоров'ю жителів еквадорської Амазонії, завданих компанією Texaco між 1964 і 1990 рр.
Chevron придбала Texaco в 2001 році.
Концерн вважає, що рішення не є законним. Так, офіційний представник Chevron заявив, що воно не буде прийнято жодним судом, де поважаються закони.
Нагадаємо, в січні поточного року вищі еквадорські суди ратифікували рішення проти компанії Chevron на суму 9,5 млрд доларів, однак ця сума майже подвоїлася через місяць, після відмови керівництва компанії принести публічні вибачення потерпілим, як це було встановлено в рішенні.
Адвокати Chevron подали апеляцію в верховну судову інстанцію країни - Національний суд Еквадору (CNJ) в Кіто, однак вона поки не розглянута.
У липні офіційний представник нафтової компанії по країнах Латинської Америки Джеймс Крейг заявив, що компанія Texaco виконала всі передбачені договором з керівництвом Еквадору роботи з очищення території, що було схвалено усіма рівнями уряду країни. Дана обставина звільнила компанію в майбутньому від будь-якого виду відповідальності за будь-яку, пов'язану з навколишнім середовищем, проблему на територіях, де вівся нафтовидобуток. Більше того, Chevron ніколи не здійснювала видобуток нафти в Еквадорі і не несе відповідальності за проблеми, до яких не причетна.
За словами Крейга, керівництво Chevron не буде передавати чек адвокатам, які виграли справу шляхом обману, підроблення та дачі хабарів.
Позов до Chevron подали корінні народи Еквадору, які стверджують, що компанія Texaco знищувала тропічні ліси і зливала величезні обсяги токсичних відходів у води Амазонки і її приток, що призвело до значного погіршення екологічної ситуації в регіоні, загибелі худоби та поширення онкологічних захворювань.
Всього, за даними позивачів, за 20 років - з 1972 по 1992 рр. - у річки та водойми амазонських лісів потрапили 68 млрд л токсинів.
Судові слухання почалися в 2003 році після майже десятирічного розгляду справи в американських судах, поки в США не було прийнято рішення про те, що процес має відбутися в Еквадорі.
Спершу жителі регіону вимагали 27 млрд доларів компенсації.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас