У 2030 році населення України може зменшитися до 39 млн - Ерсте Банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2030 році населення України може зменшитися до 39 млн - Ерсте Банк

1096
Аналітики Ерсте Банку проаналізували оперативні демографічні дані, які більш детально будуть оцінюватися в рамках перепису населення, яка пройде в цьому році. Згідно з їхніми даними, в Україні триває скорочення населення, але значно повільнішими темпами, ніж це було в 90-і роки. При цьому істотно збільшилася народжуваність завдяки значному зростанню доходів населення.
З початку 2002 року по травень 2012 року реальна зарплата зросла більш ніж утричі. «Середня зарплата у 2002 році дорівнювала еквіваленту 64 доларів США, у той час як в травні 2012 року вона досягла рівня 376 доларів. Зростання доходів засноване на значному зростанні цін на сталь і збільшенням соціальних виплат», - розповідає аналітик АТ «Ерсте Банк» Мар'ян Заблоцький.
Але все ж з урахуванням поточних темпів, до 2030 року населення України може зменшитися до 39 мільйонів. У зв'язку зі зростанням тривалості життя, низьким рівнем народжуваності і масовою еміграцією в 90-ті роки тенденція старіння населення продовжиться. В Україні чисельність населення, вік якого перевищує 65 років, становить 16%, що є одним з найвищих показників в світі.
У 2011 році чисельність економічно активного населення скоротилася до 18,5 млн, у той час як кількість пенсіонерів зросла до 13,7 млн осіб. Тобто, якщо в 1980 році на одного пенсіонера припадало двоє працюючих українців, в 2011 році співвідношення скоротилося до 1,35. «За винятком зайнятих у тіньовому секторі 4,7 млн осіб, на одного працівника вже припадає один пенсіонер. Співвідношення пенсіонерів до зайнятих в економіці буде зростати», - прогнозує аналітик.
Українці значно змінили підхід до прийняття рішень про народження дітей і створення сім'ї. Протягом останніх 10 років кількість жінок, які бажають народжувати у віці старше 25 років, зросла майже вдвічі, в той час як кількість жінок, які бажають народити дитину до 25 років, продовжує скорочуватися. Кожна п'ята дитина народжується поза шлюбом, що вдвічі більше, ніж на початку 90-х. «Більш виважений підхід до формування сімей призвів до меншої кількості розлучень. В Україні на 100 шлюбів припадає близько 45 розлучень в порівнянні з 59 розводами, які фіксувалися 10 років тому. Це не значно відрізняється від рівня розлучень на Заході, наприклад, у Німеччині цей показник становить 51, а в США - 49», - каже Мар'ян Заблоцький.
Найбільшою проблемою для здоров'я українців є серцево-судинні хвороби, від яких найчастіше страждають чоловіки. Українські чоловіки знаходяться на 5-му місці серед чоловічого населення інших 192 країн світу за смертністю від серцево-судинних захворювань. Причиною великої кількості смертей від серцево-судинних захворювань є значне споживання алкоголю і нездорова їжа.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас