Кабмін затвердив концепцію розвитку чорнобильських зон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив концепцію розвитку чорнобильських зон

360
Кабінет міністрів затвердив концепцію реалізації державної політики у сфері розвитку діяльності в окремих зонах радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи до 2018 року.
Про це йдеться в розпорядженні уряду № 535 від 18 липня.
Метою концепції є визначення напрямів і пріоритетів організаційної, виробничої, науково-технічної, природоохоронної та іншої діяльності в зоні відчуження, спрямованої на мінімізацію екологічної небезпеки та збереження природних багатств, матеріальних, духовних і культурних цінностей, забезпечення стійкості та біорізноманіття її екосистеми, а також використання зони відчуження в господарських цілях.
З цією метою передбачено удосконалення захисних бар'єрів, зміцнення гідротехнічних споруд, заходи щодо зниження ризику лісових пожеж у зоні відчуження, щодо зменшення обсягів міграції радіоактивних речовин за межі зони під час екстремального вітру, урагану, смерчу, а також зменшення обсягів техногенного розповсюдження радіонуклідів.
Також планується зняття Чорнобильської атомної електростанції з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему, а також будівництво в зоні відчуження комплексу об'єктів для поводження з радіоактивними відходами.
Концепція передбачає розвиток виробництва, пов'язаного з дезактивацією обладнання та матеріалів, що перебувають в зоні відчуження, з метою їх повернення в господарське використання, відпрацювання питання про розміщення плавильного виробництва для отримання металу для виготовлення контейнерів (бочок) для зберігання радіоактивних відходів.
Передбачається також можливість реалізації проекту в сфері зеленої енергетики, в тому числі розміщення вітрових і сонячних електростанцій, вирощування сільськогосподарських енергетичних культур (ріпаку, швидкозростаючої верби) і розміщення виробництва з їх переробки.
Фінансування концепції передбачено за рахунок коштів державного бюджету, грантів, подарунків, благодійних внесків, а також інших засобів, у тому числі отриманих в результаті реалізації окремих видів діяльності на території зони відчуження.
Кабмін доручив Міністерству надзвичайних ситуацій разом з Державним агентством з управління зоною відчуження розробити та подати у місячний термін (до 18 серпня) план заходів щодо реалізації концепції.
МНС виступає за поступове зняття обмежень на ведення господарства в зонах обов'язкового та гарантованого відселення ЧАЕС.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас