Експерт: Українці переплатили за бензин півмільярда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українці переплатили за бензин півмільярда

Енергетика
1565
Якщо раніше акциз на бензин підвищували на 20-30 євро/т, побоюючись невдоволення населення зростанням цін, то в липні він був вищий від базової ставки на 85 євро/т. Результати експерименту з плаваючою ставкою акцизного збору на нафтопродукти настільки надихнули чиновників, що підвищений податковий прес на споживача можуть зробити звичним.
Впровадження плаваючої ставки акцизного збору на нафтопродукти, покликане захистити українських споживачів від збільшення паливних витрат, призвело до того, що останні додатково заплатили державі майже півмільярда гривень, пише в своїй статті для ZN.UA аналітик Сергій Куюн.
На початку серпня з'явилася можливість підбити проміжний підсумок експерименту з впровадження плаваючої ставки акцизного збору на нафтопродукти. В результаті останні додатково переплатили за бензин сотні мільйонів гривень. Мабуть, такі результати експерименту настільки надихнули чиновників, що підвищений податковий прес на споживача можуть зробити звичним, зазначив Куюн.
Головна ідея введення диференційованої ставки паливного акцизу - захист споживача від високих цін на пальне - на ділі обернулася прямо протилежним результатом, а саме: його "захистом" від низьких цін. У зв'язку з падінням цін на нафту в кінці червня до рівня 90 дол./бар. акциз на бензин, згідно з прописаною в законі формулою, в першій декаді липня 2012 зріс до максимальних 283,9 євро/т, або майже в півтора рази відносно базової ставки, прописаної в законі про держбюджет на поточний рік (198 євро/т ).
У перерахунку на більш зрозумілий еквівалент в роздрібних цінах це означає, що податкова складова зросла на 85 коп./л.
Враховуючи, що до червня середня вартість бензину А-95 на АЗС встановилася на рівні 10,82 грн/л, можна стверджувати таке: якби не плаваючий акциз, ціна на найбільш популярну марку була б нижче 10 грн/л. Щодо дизелю "переплата" виявилася менше - близько 20 коп/л (середня ціна другий місяць утримується на позначці 9,71 грн/л).
Зі зростанням нафтових котирувань в липні акциз знизився, на початку серпня впритул наблизившись до базових.
За розрахунками "Консалтингової групи А-95", за півтора місяці дії підвищених ставок акцизного збору на бензин і дизельне пальне споживачі додатково заплатили близько 465 млн грн акцизу (похибка в розмірі до 5% може пояснюватися лише різними оцінками обсягу споживання нафтопродуктів). Тож уряд результатами експерименту має бути задоволений.
Певний "обман зору" дозволив спокійно перенести рекордне податкове навантаження і споживачу. Візуально ціни на бензин на колонках знизилися з квітневих 11,30-11,65 до 10,65-10,99 грн/л. Інша справа, що реально вони могли б впасти нижче 10 грн.
Коли ціни на бензин досягнуть піку
За уривчастих заяв чиновників можна зробити висновок, що в Кабміні такою поведінкою споживачів пального приємно здивовані і навіть натхнені. Посудіть самі, якщо раніше акциз підвищували на 20-30 євро/т, побоюючись невдоволення населення зростанням цін, то в липні він був вище базової ставки на 85 євро/т.
"Неймовірно, але "піпл схавав"! Ніхто не шумить, ціни стабільні. Значить, можуть платити! В парламент вже надійшов законопроект про нове підвищення акцизного збору з наступного року", - пише Сергій Куюн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас