ГТС можуть передати в приватні руки за символічну ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГТС можуть передати в приватні руки за символічну ціну

Енергетика
1263
Реорганізація дочірньої компанії Нафтогазу Укртрансгаз в публічне акціонерне товариство дозволить українським олігархам за "чисто символічну" суму 6,5 млрд грн взяти під контроль всю українську газотранспортну систему, вартість якої, за різними оцінками, коливається від $10 до $27 млрд, повідомляє ZN.UA.
Як відомо, Кабмін за дорученням президента розпорядився реорганізувати дочірні компанії Нафтогазу - Укртрансгаз і Укргазвидобування - в публічні акціонерні товариства (ПАТ). Формально таким чином Україна виконує вимоги третього енергопакету ЄС. Неформально через акціонування Укртрансгазу відкривається прямий і порівняно дешевий доступ до української ГТС, зазначає видання.
Основні прибуткові підприємства газової галузі України - Укртрансгаз і Укргазвидобування - будуть готові до акціонування або, точніше, до приватизації до кінця 2012 року.
Як відомо, газотранспортна система, включаючи найбільшу в Європі мережу підземних сховищ газу (ПСГ), просто передана в управління Нафтогазу, а точніше - Укртрансгазу. Але формально залишається у власності держави. Тож Укртрансгазу реально належать тільки офіси його регіональних управлінь, компресорні і газоперекачувальні станції, деякі ділянки газопроводів.
Купівля акцій ПАТ Укртрансгаз - прямий і порівняно дешевий шлях до вітчизняної ГТС, оскільки розмір статутного капіталу ПАТ становить всього 6,5 млрд грн. Будуть випущені прості іменні акції в бездокументарній формі, їх загальна кількість становитиме 6494611600 штук. Номінал однієї акції - 1 грн. "Оціночна вартість цього майна, за різними версіями, коливається від $10 до $27 млрд", - йдеться в статті.
Наступний крок - акції НАКу (які їй як засновнику поки ще належать) обміняють на 100% акцій Укртрансгазу після реєстрації випуску його акцій.
Автор статті нагадує, що свого часу міськ- і облгази в аналогічній ситуації отримали в безроздільне управління регіональні газорозподільні мережі - практично даром і на необмежений термін.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що вартість транзиту російського газу по території України в другому кварталі підвищилася до $3,11 за 1 тис. куб. м на 100 км.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас