Нацбанк зможе обмежувати готівкові операції лише через рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зможе обмежувати готівкові операції лише через рік

Валюта
1475
Національний банк України зможе активно обмежувати готівкові операції не раніше ніж через рік. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За його словами, Нацбанк спробує почати цей процес вже до кінця року, проте масовий перехід на безготівкові розрахунки потребуватиме чимало часу і грошей.
"Необхідно забезпечити всі магазини терміналами для прийому карт. Як на мене, буде серйозне лобіювання цього заходу з боку банків. З одного боку, у них є конфлікт власних інтересів, тому що частина банків заробляє на переведенні безготівкових платежів у готівку. З іншого боку, у них є чітка мотивація, тому що тепер вони зможуть заробляти на електронних платіжних картках", - пояснив економіст.
Олег Устенко нагадав, що обмеження готівкових розрахунків практикується в світі для збільшення надходжень до державного бюджету та зменшення сектора тіньової економіки, - а він в Україні становить, за різними даними, від 20 до 50 відсотків. На думку експерта, звести до мінімуму розрахунки живими грошима потрібно, перш за все, в роздрібній торгівлі, оскільки "це - основний фактор, який дає можливість підтримувати тіньовий сектор".
Економіст пояснив, що перехід на безготівкові розрахунки в торговельних мережах не вплине на інфляційні процеси в Україні та стимулюватиме інтенсивний розвиток ринку електронних карток.
Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків", який дає право Національному банку обмежувати верхню межу готівкових операцій.
В НБУ схвалюють таке нововведення, адже безготівкові розрахунки нібито не потребуватимуть спеціальної інфраструктури, наприклад, послуг інкасації, і дозволять коштам працювати в економіці. Представники головної фінансової установи запевняють, що обмеження торкнуться тільки великих покупок і не завдадуть дискомфорту простим громадянам.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас