Куди краще вкладати гроші: в депозит чи казначейські зобов'язання? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди краще вкладати гроші: в депозит чи казначейські зобов'язання?

Кредит&Депозит
7493
Очікується, що восени в Україні з'являться валютні казначейські зобов'язання. Саме час поговорити, чим і як вони будуть відрізнятися від валютних депозитів і вирішити завжди складне питання, що краще - зберігати гроші на валютному депозиті, чи все ж купити ці казначейські зобов'язання.
Планується випустити казначейські зобов'язання на пред'явника номіналом 500 доларів США. За ступенями захисту вони не поступатимуться паперовим грошам, а може навіть будуть їх і перевершувати. Фактично це будуть готівкові долари США, але номіналом 500. Власники цих казначейських зобов'язань матимуть право вільно ними розпоряджатися на свій розсуд. Їх можна буде передати іншій фізичній особі, при бажанні навіть ними можна розплатитися з іншою фізичною особою. У свою чергу, можна буде отримати ці казначейські зобов'язання від іншої фізичної особи. Це все дозволяє природа цінних паперів на пред'явника. Згідно з усіма правилами фондового ринку, власником цінних паперів на пред'явника є та особа, яка цим папером володіє фізично, і тільки та людина, яка пред'явить цей папір до погашення або захоче отримати по ній відсотки, буде вважатися її власником і отримає всі належні гроші по цьому паперу. Ясна річ, що депозитний договір це зробити не може.
На відміну від казначейських зобов'язань, депозит іменний - його перепродати або передати іншій особі можна, але складно, і потрібна завжди участь банку, де зберігається депозит. Казначейські зобов'язання, які куплені фізичною особою, починають жити дуже самостійним життям на ринку і можуть змінювати власників, як рукавички.
Можливість у будь-який момент перепродати казначейські зобов'язання - це одна з найголовніших функцій цих цінних паперів. Але при цьому виникає одне дуже важливе питання: кому і за скільки? Ліквідність будь-якого цінного паперу визначається кількість осіб, які готові в будь-який момент його купити. Передбачається, що Ощадбанк буде викуповувати ці казначейські зобов'язання у населення на їх вимогу. При цьому ціна викупу казначейського зобов'язання буде формуватися з номіналу цінного паперу плюс накопичений відсоток, але за вирахуванням одного відсотка, який буде утримувати Ощадбанк за роботу. Як відомо, дострокове погашення валютних депозитів проходить по-різному. Окремі банки видають всі накопичені відсотки на момент погашення і повертають депозит без особливих проблем. Але є банки, які утримують ще комісію за дострокове погашення або перераховують відсотки по депозиту. Казначейські зобов'язання тут теж вирішили взяти на озброєння метод окремих банків, і фактично за рахунок цієї комісії стимулюють, і агітують не поспішати продавати Ощадбанку ці цінні папери.
Хоча на ринку може скластися дещо інша ситуація, і не тільки Ощадбанк буде викуповувати ці цінні папери. Будь-який торговець цінних паперів в Україні, а їх у нас більше трьохсот, може купувати і продавати казначейські зобов'язання. Те, що вони на пред'явника, і те, що вони номіновані в доларах, може стати хорошою основою для скупки і перепродажу цих цінних паперів для торговців цінних паперів. При цьому ціни купівлі та продажу казначейських зобов'язань торговцями цінних паперів будуть формуватися за дещо іншими факторами, ніж це буде робити Ощадбанк. Оскільки ці папери будуть насамперед цікаві для торговців цінних паперів, як джерело валютних спекуляцій і можуть бути дуже затребувані тими приватними інвесторами, які не дуже люблять, коли рахують суму їхніх інвестицій. І тут казначейські зобов'язання для таких інвесторів будуть просто знахідкою на відміну від валютних депозитів з їх прискіпливим обліком, хто і скільки розмістив.
Висловлювалася думка, що прибутковість казначейських зобов'язань буде 8-10% річних у валюті. На даний момент середня ставка за депозитами в доларах США на 12 місяців 7,87%. Але не зрозумілий термін обігу цих казначейських зобов'язань. Можливо, що 8% буде встановлено за казначейськими зобов'язаннями з терміном обігу 1-2 роки, а от 10% будуть стосуватися казначейських зобов'язань з терміном обігу 3-5 років. Валютні ОВДП мають приблизно такий діапазон прибутковості.
З точки зору логіки інвестування це все справедливо: чим більший термін, тим більший дохід. У банківській сфері також є депозити на термін 5 років і більше. Хоча попит на них невеликий. Частка таких депозитів у загальній структурі всіх депозитів фізичних осіб не перевищує 5%. Більша частина депозитів населення - це депозити на термін до одного року. Хоча останнім часом зросли обсяги депозитів до 1,5 року. Але це все одно радикально ситуацію не міняє. Населення, при всьому бажанні тримати гроші в банку, не поспішає їх віддавати на тривалий термін. Але в цьому винні і самі банки.
Незважаючи на заборону змінювати ставку за депозитом на термін розміщення депозиту, практично всі банки в своїх депозитних договорах мають так зване юридичне застереження, яке дає їм можливість без додаткового узгодження з фізичною особою змінювати ставку. Тому дійсно на даний момент мало сенсу розміщувати депозит на 5 років, навіть якщо і ставка хороша, тому що немає гарантії, що банк цю ставку перегляне на свою користь.
Казначейські зобов'язання на відміну від депозитів не дозволяють переглядати ставку. Відсотки за цими цінними паперами є фіксованими на весь термін їх обігу і не можуть бути змінені за жодних обставин. Це одна з відмінностей депозитів від ринку облігацій. Емітент не може змінити ставку за казначейськими зобов'язаннями, але може змінити ціну продажу цих цінних паперів на первинному ринку. Це його право, він може їх продавати не за номіналом, а вище, і тим самим регулювати первинну прибутковість казначейських зобов'язань. Це відбувалося і відбувається на нашому ринку ОВДП, цим часто користуються і емітенти в інших країнах. Тому не виключено, що якщо попит на ці цінні папери буде високим, емітент захоче продавати казначейські зобов'язання вище номіналу. Навіщо платити всім високий дохід, якщо можна заощадити?
Передбачається, що виплата відсотків буде здійснюватися два рази на рік. За депозитами, як правило, відсотки виплачують щомісяця. Це може бути дещо незвично для фізичних осіб. Це навряд чи буде істотно відлякувати інвесторів. Користуються ж популярністю депозити з виплатою відсотків в кінці терміну! А терміни ці бувають значно більше шести місяців.
І насамкінець упереджувальне питання для дуже тривалих дискусій. Чи можуть казначейські зобов'язання позбавити банки валютних ресурсів і перетягнути на себе гроші населення? На поточний момент загальна сума валютних депозитів населення близько 20 млрд. дол. Планується випуск казначейських зобов'язань на 200 млн. дол. Це дуже маленька сума, яка радикально вплинути на обсяги валютних депозитів у банках не зможе. Навіть якщо загальний обсяг казначейських зобов'язань збільшать до 2 млрд. дол., то все одно поки для банку масового результату валюти не передбачається. Якщо врахувати, що тільки з початку поточного року загальна кількість готівкової валюти на руках у населення збільшилася майже на 3,4 млрд. дол., то, як кажуть, валюти вистачить усім.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас