Мінфін націлився на валюту українців "під подушками" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін націлився на валюту українців "під подушками"

Валюта
5479
В умовах погіршення платіжного балансу, дефіциту держбюджету і девальваційних очікувань уряд всерйоз намірився залучити валюту у населення. Нагадаємо, що законодавчо Мінфін вже отримав право випускати валютні казначейські зобов'язання (КЗ) для фізичних осіб. Відкритим залишалося лише питання, коли, в яких обсягах і на яких умовах буде проведено перший випуск.
Частково відповіді були отримані в п'ятницю. Замість уряду відрапортував Нацбанк. За словами директора гендепартаменту банківського нагляду НБУ Олексія Ткаченко, перший випуск 2-річних казначейських зобов'язань на суму в 200 млн. доларів відбудеться через відділення "Ощадбанку" в кінці вересня-початку жовтня поточного року. Орієнтовна прибутковість паперів складе 8-10% річних, а купонний дохід по них буде виплачуватися раз на півроку.
Мінімальне вкладення складе 500 доларів (номінал 1 облігації). Продати папери держатель облігацій зможе в будь-який момент. "Мінфін буде проводити раз на 10 днів котирування на продаж казначейських зобов'язань, а Ощадбанк - виставляти котирування на зворотний викуп. Воно буде відрізнятися від ціни продажу максимум на 1% (враховуючи накопичений дохід - "Дело") - повідомив Олексій Ткаченко.
Таким чином, казначейські зобов'язання складуть конкуренцію валютним депозитам, як в прибутковості, так і ліквідності (можливості моментального повернення коштів). Єдине, що їх випуск в передвиборний осінній період може бути не найвдалішим. Українці в цей період поводяться дуже обережно з особистими вкладеннями. "В цілому, параметри випуску нормальні: вони, звичайно, не змусять покупців втратити голову, але надають хорошу премію до депозитів в іноземній валюті", - зазначає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.
В середньому з початку року по банківській системі довгостроковий депозит у валюті приносив вкладнику 8% річних. Середній рівень прибутковості внесків на сьогоднішній день - 8,5%. Це дає певні підстави говорити про привабливість КЗ. "Якщо прибутковість цих паперів буде на 0,25-0,50 п.п. вище показника банківського довгострокового депозиту в іноземній валюті, то можна очікувати, що Мінфін виручить бажані 200 млн. доларів", - вважає керівник аналітичного підрозділу ІГ "Інвестиційний Капітал України" Олександр Вальчишен.
Але не варто забувати, що сьогодні деякі банки пропонують прибутковість валютних внесків на рівні 9-10%. У свою чергу повний механізм поширення, обігу та погашення КО все ще не розкрито. "Потрібно роз'яснити питання, хто візьме на себе накладні витрати, пов'язані з інкасацією. Якщо прибутковість буде 8%, а за обслуговування і погашення буде братися 10-20 доларів, то це мінус 1-2% до прибутковості вкладу на 1 тис. доларів для паперів з терміном 1 рік до погашення і приблизно мінус 0,5-1% для 2-річного паперу", - міркує трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров.
Іншими словами, тільки повна регламентація випуску КО дозволить об'єктивно оцінити їхні переваги. З причини цього прогнозувати істотний попит на папери експерти не поспішають. При цьому серед них нема єдиної думки, яка саме категорія громадян першою зробить крок назустріч уряду. "Не думаю, що люди дістануть кеш-під подушок і понесуть його вкладати в казначейські зобов'язання. Можливо, в ці папери перетече якась частина депозитів, але в будь-якому разі значного попиту відразу не буде", - вважає начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.
Погоджується з цим і Дмитро Сидоров. За його словами, випуск КЗ найменше торкнеться валюти "під подушкою". "Скоріше, казначейські зобов'язання будуть цікаві фізособам, які планують інвестувати в них понад 150 тис. гривень, тобто суму, що перевищує виплату з Фонду гарантування банківських вкладів", - прогнозує трейдер. Якщо виходити з цих міркувань, то, можливо, деякі банки восени відчують відтік валютних коштів і будуть потроху коректувати процентні ставки у бік підвищення.
На противагу цьому казначей "Банку Національний кредит" Дмитро Власов вважає, що банкам побоюватися нічого. "Казначейські зобов'язання не стануть конкурентом банківським вкладам. Банківський вкладник сьогодні воліє вкладати кошти на невеликі терміни. Не думаю, що державні гарантії можуть послужити достатнім мотивом для вкладення в дворічні папери, - говорить банкір. - Попит на папери, скоріше, буде формувати та категорія населення, яка вважає за краще зберігати накопичення в готівковій формі і вважає державні гарантії повернення вкладених коштів більш надійними, ніж банківські".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас