"ЛУКойл" подав заявку на шельф України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ЛУКойл" подав заявку на шельф України

Енергетика
604
Дочірня структура "Лукойлу" подала заявку на розробку українського шельфу. Конкурентом російської компанії в проекті на $12 млрд став консорціум ExxonMobil, Shell, Petron і НАК "Надра України". Шанси міжнародного альянсу на перемогу в тендері істотно вищі, впевнені українські експерти: головна мета Києва - скоротити залежність від Росії в енергетичній сфері.
"Лукойл" планує брати участь у розробці українського шельфу. Дочірня структура російської нафтової компанії LUKOIL Overseas Ukraine BV подала заявку на участь в конкурсі для укладення угоди щодо розподілу продукції (УРП) з розробки Скіфської площі (глибоководної газоносної ділянки на українському шельфі Чорного моря площею 10 тис. кв. км). Про це в п'ятницю повідомив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.
Другу заявку на Скіфську площу подав альянс у складі американської ExxonMobil, британо-нідерландської Shell, австрійської Petron і НАК "Надра України". Оператором проекту в разі перемоги має стати Exxon.
Переможець буде визначений протягом місяця.
На конкурс також була виставлена Фороська площа (шельфова ділянка), проте вона інвесторів не зацікавила, жодної заявки подано не було.
В "Лукойл" "Газеті.Ru" сказали, що компанія зацікавлена в розробці українського шельфу, але від докладних коментарів відмовилися. Зараз у "Лукойлу" в Україні є один актив - Одеський нафтопереробний завод.
За умовами конкурсу після підписання УРП щодо обох площ переможець повинен буде внести не менше 2,4 млрд гривень ($300 млн) роялті, мінімальний обсяг інвестицій по обох ділянках протягом початкового етапу геологорозвідки повинен скласти не менше 1,6 млрд гривень ($200 млн).
"Не дуже зрозуміло, як буде це оформлено, враховуючи, що на Фороську площу заявок ніхто не подав (цей актив набагато менше привабливий, ніж Скіфська площа), - зазначає голова альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. - Це обов'язково має бути уточнено найближчим часом, щоб не виникало ніяких різночитань".
За прогнозом Боровика, надалі інвестори зацікавляться і Фороською площею. "Зараз компанії придивляються, бажаючи оцінити, наскільки прозоро і чесно буде проведено конкурс, - пояснює експерт. - Якщо він буде незаангажованим і відбудеться без порушень, інвестори можуть піти далі".
Загальні інвестиції в розробку Скіфської площі заплановані на рівні $10-12 млрд, прогнозований щорічний обсяг видобутку - 3-4 млрд кубометрів газу. Угода повинна бути укладена на 50 років, якщо сторони не встановлять інший термін. Таким чином, загальні запаси Скіфської площі оцінюються на рівні 150-200 млрд кубометрів.
За умовами УРП до моменту розподілу продукція вважається такою, що належить державі. Компенсаційна частина продукції, за рахунок якої організатору конкурсу будуть відшкодовані його витрати, становить 70% від загального обсягу виробництва. Таку частку буде отримувати інвестор аж до повного відшкодування витрат.
Не повідомляється, чи є умови щодо реалізації продукції, але в 2006 році, коли Україна намагалася провести конкурс щодо Скіфської площі, умови тендера передбачали, що інвестор буде продавати на українській території не менше 20% продукції, до того як проект окупиться, і не менше 40% - після цього.
Денис Борисов з Номос-банку вважає, що подібні умови будуть висунуті в майбутньому, так як Україна зацікавлена в тому, щоб чорноморський газ залишався в країні. "Але точні параметри стануть зрозумілими лише після того, як з'явиться визначеність з економікою проекту", - говорить аналітик. За його словами, "Лукойл", що має досвід шельфових робіт в Каспійському морі (родовища імені Корчагіна і Філановського), має намір перенести цей досвід і на Чорне море, але рівень його геологічної вивченості набагато нижчий, ніж у Каспійського.
У зв'язку з цим, вищий ризик не знайти очікуваних запасів, вважає експерт.
Україна намагається диверсифікувати постачання газу, знижуючи залежність від Росії. Київ уже не перший рік веде переговори з Москвою, намагаючись переглянути умови газових контрактів, які український прем'єр-міністр Микола Азаров назвав кабальними. Поки переговори результатів не принесли, і Україна змушена шукати інші джерела газу. Київ планує розвивати видобуток з нетрадиційних джерел, зокрема зі сланцю. Україна запросила до розробки сланцевих запасів компанію Shell, інвестиції в проект можуть скласти $600 млн.
За словами Борисова, газ, видобутий на Скіфській площі, може виявитися дешевшим від російського ($425 за 1 тис. кубометрів у другому кварталі), підсумкова ціна буде залежати від параметрів проекту і собівартості видобутку.
Але значного впливу на ситуацію Скіфська площа не матиме: Україна споживає на рік близько 50 млрд кубометрів.
Боровик зазначає, що західні інвестори "для України однозначно краще, ніж "ЛУКойл". "З одного боку, потрібно розширювати базу іноземних партнерів, чим їх більше - тим краще, - пояснює експерт. - З іншого - "ЛУКойл" уважно прислухається до побажань російського уряду, а Україна не хоче залежати від політичної волі Кремля".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас