Україна не має наміру підвищувати ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не має наміру підвищувати ціни на газ для населення

Енергетика
347
Україна вже два роки обходиться без кредитів МВФ і сама ухвалює рішення щодо своїх проблем, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"Два роки показали, що Україна обходиться без кредитів Міжнародного валютного фонду і самостійно вирішує свої проблеми, і ми націлені на те, що ми обрали певну стратегію, в рамках цієї стратегії і діємо. Вона не може змінюватися щомісяця або кожні півроку. Для того, щоб вона була успішна, для її реалізації необхідно хоча б кілька років", - сказав він в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювалося в прямому ефірі в п'ятницю.
Чиновник заявив, що Україна високо цінує співпрацю з МВФ і постійно підтримує контакти на вищому рівні.
"Вони в курсі всього того, що ми робимо, і вони не можуть не відзначити позитиву", - додав прем'єр.
За словами прем'єра, МВФ залишає незмінною для продовження співпраці вимогу до України підвищити тарифи для населення на газ, що Україна не має наміру робити.
Прем'єр зазначив, що уряд продовжить курс на підвищення соціальних стандартів в країні.
Нагадаємо, на початку березня Міжнародний валютний фонд запропонував для подальшого виділення Україні коштів кредиту stand-by підвищити тарифи на газ (як товарний ресурс) для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго - на 58% з повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача - населення.
У той же час міністр фінансів України Валерій Хорошковський вважає, що Україна може обійтися без кредитів МВФ, але переговори потрібно продовжувати.
Віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко раніше запевняв, що уряд ні за що не піде на збільшення тарифів на газ для населення.
Ціна, що зростає, російського газу, від якого серйозно залежить майже вся українська промисловість, створює серйозні економічні труднощі уряду Миколи Азарова, - розрахунки за газ істотно погіршують платіжний баланс країни.
У кризовий час Україна намагається відновити з МВФ багатомільярдну програму за угодою про надання кредитів за програмою stand-by. Одначе Фонд вимагає від влади виконання низки непопулярних реформ, у тому числі підвищення цін на газ для населення заради скорочення дефіциту бюджету НАК Нафтогаз.
18 листопада експерти МВФ констатували брак в Україні відповідального керівництва для ефективної співпраці. Між тим, в Держдепартаменті США впевнені, що від розвитку демократії в Україні залежить, чи виплатить Міжнародний валютний фонд черговий транш країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас