Україна може втратити феросплавне виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може втратити феросплавне виробництво

1104
Україна може повністю втратити феросплавне виробництво, і держава не може або не хоче вжити заходів для зміни ситуації. Про це заявив голова Ради директорів Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА), голова правління ПАТ "Запорізький завод феросплавів" Павло Кравченко.
"На сьогоднішній день у Верховній Раді лежить законопроект, яким пропонується скасувати 5% ввізне мито на феросплави. Якщо у вересні його схвалять, то Україна втратить феросплавне виробництва як таке. Вітчизняним феросплавникам неможливо успішно конкурувати зі світовими виробниками феросплавів, маючи тариф на електроенергію в кілька разів вищий, ніж у конкурентів і абсолютно не маючи ніякого захисту з боку держави", - заявив він. При цьому Кравченко відзначив, що на сьогодні для українських виробників феросплавної продукції ціна 1 мегавата електроенергії становить 92,6 долара, тоді як в США його ціна для вітчизняних виробників 25 доларів, в Грузії - 30, в Казахстані - 20 доларів, в Індії та ПАР - 70 і 65 доларів за мегават, відповідно.
За словами Кравченка, представники галузі намагаються вирішити проблему тарифів на електроенергію вже більше року, але безуспішно. "Держава не тільки не хоче або не може запропонувати власний варіант вирішення проблеми, але і не розглядає варіанти, запропоновані виробниками", - сказав він.
Кравченко також зазначив, що під час візиту прем'єр-міністра Миколи Азарова в Запорізьку область мав відбутися круглий стіл з керівниками та акціонерами низки найбільших підприємств області - "бюджетонаповнюючих підприємств, які зараз знаходяться в стані зупинки або не межі зупинки виробництва". "Люди приїхали, привезли пропозиції, планували вирішити проблеми, відновити виробництва, повернути людей на робочі місця, а Азаров цей запланований круглий стіл скасував", - констатував Кравченко.
За його словами, зараз ситуація в феросплавній галузі продовжує розвиватися таким чином, що "вже у вересні 2012 року Стаханівський завод феросплавів буде змушений зупинити 50% потужностей, а Запорізький завод феросплавів вже зараз, незважаючи на впровадження найсучасніших енергозберігаючих проектів, на межі повної зупинки виробництва".
Як відомо, ПАТ "Запорізький завод феросплавів" - один з найбільших в Європі виробників феросплавів. Входить в Українську асоціацію виробників феросплавів. У 2011 році підприємство скоротило відносно 2010-го обсяги виробництва феросплавів на 29,25%. За даними офіційної звітності, ЗЗФ завершив минулий рік з чистим збитком в обсязі 759 мільйонів гривень проти 105 мільйонів прибутку за підсумками 2010-го.
ПАТ "Стаханівський завод феросплавів" за минулий рік скоротило відносно 2010-го виробництво на 5,2% - до 208,3 тисячі тонн продукції. За даними офіційної звітності, СЗФ завершив 2011 рік з чистим збитком у розмірі 235 мільйонів гривень проти 5,5 мільйона чистого прибутку за підсумками 2010-го.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас