Опозицію можуть зареєструвати без Тимошенко і Луценка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозицію можуть зареєструвати без Тимошенко і Луценка

564
Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що відмова ЦВК у реєстрації окремого кандидата в депутати Верховної Ради не тягне за собою відмову в реєстрації всього списку партії. Про це він сказав журналістам. Охендовський зазначив, що документи кожного окремого депутата будуть ретельно вивчатися Центрвиборчкомом і в разі, якщо документи, подані на реєстрацію кандидата, будуть свідчити про відсутність права бути обраним депутатом, то буде ухвалюватися рішення у відмові в реєстрації.
"Але це буде стосуватися не всього виборчого списку, а тільки, як я сказав, кожного окремого депутата України", - сказав він. Крім того, Охендовський відзначив, що для перевірки терміну проживання на території України претендентів у кандидати Центрвиборчком буде звертатися у відповідні державні органи, які нададуть дані про те, чи проживала конкретна особа постійно на території України протягом останніх 5 років.
На підставі цієї інформації ЦВК і буде, за його словами, ухвалювати рішення. Крім того, він нагадав, що Конституція не передбачає можливості балотування в депутати Ради, якщо особа має судимість, не погашену або не зняту в установленому законом порядку. При цьому його запитали, чи можлива реєстрація кандидатом, який має непогашену судимість, проте відносно якого є рішення Європейського суду з прав людини на його користь.
"При прийнятті рішень про реєстрацію кандидатів у народні депутати України Центральна виборча комісія керується, в першу чергу, Конституцією України та законом України про вибори народних депутатів України. Наскільки мені відомо, рішення Європейського суду з прав людини, яке стосується цього виборчого процесу, не існує", - сказав він. Член ЦВК заявив, що в разі якщо комісія відмовить у реєстрації претендента в кандидати, включеного до списку першим, то нумерація цього списку буде починатися з другого номера, тому що черговість кандидатів у списку визначається з'їздом партії.
Він висловив сподівання, що підстав для відмови в реєстрації кандидатів не виникне і всі претенденти будуть зареєстровані як кандидати. Як повідомляло агентство, раніше виникли сумніви щодо можливості реєстрації кандидатом в депутати футболіста Андрія Шевченка, який, зокрема з 2006 по 2008 роки грав за футбольний клуб "Челсі" у Лондоні (Англія), а з серпня 2008 по 2009 - за "Мілан" в Мілані (Італія). Він зараз включений другим номером до списку партії "Україна - Вперед!".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас