Українці будуть позичати під 1000% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці будуть позичати під 1000%

Кредит&Депозит
3893
Верховний суд дозволив громадянам брати валютні позики під захмарні відсотки. "Комментарии" дізнавалися, як не прогоріти на цьому.
Верховний суд України поставив крапку в питаннях, під які відсотки і якими грошима українці можуть позичати гроші один одному. На даний момент, нагадаємо, в Україні громадяни зобов'язані підписувати договір про позику, якщо сума позики перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів (170 гривень). Цим же договором повинен встановлюватися і відсоток за позикою. Якщо він не встановлений, автоматично починає діяти облікова ставка НБУ (зараз вона становить 7,5%). Боржник повинен ще написати розписку про отримання грошей. Ось і все - операція проведена за всіма законами. І без участі будь-яких банків.
Які нововведення в грошові справи громадян вводить нове рішення Верховного суду, про це "Комментарии" поговорили зі старшим партнером адвокатської контори "Кравець, Новак і партнери" Ростиславом Кравцем.
Давати в борг можна було і раніше, а що тепер рекомендує нам Верховний суд?
Власне, і раніше законодавство не забороняло лихварство. Але тепер своїм рішенням Верховний Суд визначив, що позичати можна не тільки в гривні, але і в будь-якій валюті. Як відомо, банки позбавлені цієї можливості щодо фізосіб з 2009 року. Якщо раніше це питання було визначено неоднозначно, то тепер фізичні особи (та підприємства) отримали повне право давати в борг на свій розсуд. Хоча моя особиста думка, що це рішення Верховного Суду не дало відповіді на всі питання щодо нормальної роботи кредиторів і боржників.
А питання з відсотками позики врегульовано тепер?
Ніяк не врегульоване. Більше того, формально Верховний суд відкрив зелену лінію для фінансових махінаторів...
Що Ви маєте на увазі?
На сьогоднішній день ми часто стикаємося з тим, що, наприклад, людина приходить в ломбард для того, щоб отримати гроші під заставу майна. Але договір укладається не з ломбардом, а з якоюсь фізичною особою. Таких випадків дуже багато. Тепер же різні приватні фірми будуть працювати за цією ж схемою. Вони тепер зможуть вам позичати, наприклад, у валюті. І для таких операцій їм не потрібно отримувати спеціальні ліцензії, Тепер Верховний Суд вирішив, що ніякі ліцензії для того, щоб позичити трохи валюти людям під відсотки отримувати не потрібно. Деякі юристи кажуть, що ця схема не буде працювати через відсутність застави. Але ніхто ж не заважає під подібний договір позики підписати договір іпотеки або застави. Він буде так само абсолютно легітимний.
Але, подібна законна можливість може просто перетворитися на відмивання грошей деякими людьми або підприємствами, адже немає регулювання ні самого процесу лихварства, ні відсотків за позикою?
Для тих капіталів, які знаходяться в тіні, це рішення Верховного суду дає додаткові можливості для відмивання коштів та їх легалізації. Дивіться, можна оформлювати договори, що я позичаю тисячу доларів під тисячу відсотків на годину. Вважайте, що таким чином я законно заробив за короткий час мільйон доларів. Звичайно, з цієї суми потрібно буде заплатити 17% податку на дохід. Але решта суми стала "білою" і легальною.
Зі сплатою податку на дохід все стає законним?
Звичайно, і це дуже проста схема для легалізації тіньових доходів. А потім іди і шукай людину, якій він позичив, її вже не знайти. Можна навіть ксерокопію паспорта показувати боржника і договір - все законно.
А якщо звернутися до питань позики для звичайних людей, які не відмивають мільйони, а, наприклад, позичають родичам або знайомим кошти, на які аспекти в цій операції Ви б порадили їм звернути увагу?
Якщо ви позичаєте гроші, звичайно, потрібно оформити договір. При його оформленні перевіряйте паспортні дані вашого боржника. Зараз на ринку крутиться дуже багато підроблених паспортів. Досить багато випадків, коли шахраї беруть кредити в банках за підробленими паспортами, тому до цього питання потрібно поставитися з усією серйозністю. І звичайно, я б радив оформлення договорів з забезпеченням. Нехай це поручительство від третьої особи, або застава, або іпотека.
До речі, нині в українських судах розглядається багато справ про повернення позик між фізособами?
Так, сьогодні в судах багато розглядається подібних справ. Можу сказати, що в більшості випадків суди стають на бік господарів позик. Так, і судові розгляди підказали ще один важливий факт, який потрібно врахувати при оформленні договору про надання позики. Я б рекомендував, при оформленні договору позики отримати нотаріально завірений дозвіл дружини (або чоловіка) при цьому як особи, яка бере позику, так і особи, яка позичає. Інакше формально можуть бути причини визнання договору недійсним у суді, і кредитор втратить очікувані відсотки за позикою. Тобто, повернути тіло кредиту шанси є, але про відсотки можна забути. Не зайвою може бути і наявність свідків, при яких буде оформлюватися договір і передаватися сума про що свідки розпишуться на обох примірниках договору. Тому, до оформлення договору потрібно підійти з максимальною увагою.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас