Експерт: Українці відчують перші результати ЗВТ в рамках СНД вже через місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українці відчують перші результати ЗВТ в рамках СНД вже через місяць

1125
Громадяни України відчують перші результати створення Зони вільної торгівлі в рамках СНД відразу після вступу в силу відповідного договору, який повинен відбутися через місяць. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав економічний експерт Віктор Суслов.
"Українці відчують наслідки дії цього договору вже після вступу в силу, а він вступить в силу через 30 днів після того, як документи про ратифікацію будуть представлені депозитарію, який збирає документацію від країн-членів СНД. Першими наслідками втілення в життя даного договору стане збільшення надходжень до бюджету більш ніж на 9,4 мільярда гривень, зростання валового внутрішнього продукту на 2,5%, а також поліпшення ситуації для багатьох галузей, серед яких - машинобудування, що має особливу важливість для України, яка випускає високотехнологічну продукцію, і річне зростання виробництва продукції машинобудування повинно перевищити 7%. Даний договір - це єдиний антикризовий захід, який українська влада змогла вжити за два роки своєї роботи", - зазначив В.Суслов.
Експерт зазначив, що договір про ЗВТ в рамках СНД передбачає скасування квот при здійсненні торгових операцій між країнами-підписантами.
"Даний документ передбачає відсутність будь-яких квот. Квоти передбачаються тільки по одній товарній позиції - мита на імпорт білого цукру. Але й Україна ввела аналогічні мита. Тому цей договір рівноправний і вигідний для України", - підкреслив він.
Разом з тим В.Суслов додав, що договір складений відповідно до правил СОТ. Досить позитивним моментом є підписання даного документа країнами-членами Митного союзу.
"В кожній статті договору про ЗВТ наголошується, що всі його положення втілюються відповідно до вимог Світової організації торгівлі і її стандартів. У той же час протиріч з правилами діяльності Митного союзу в цій угоді немає хоча б тому, що члени Митного союзу теж підписали цей договір і стануть учасниками договору про вільну торгівлю. Різниця лише в тому, що ціла низка експортних мит, які вводить Росія, діють тільки для країн, що не входять в Митний союз. Тому Україні вигідно стати членом Митного союзу. В такому випадку вона б отримала мільярди додаткових доходів у вигляді зниження цін на нафту, газ і метал".
Нагадаємо, 30 липня 2012 року Верховна Рада України ратифікувала договір про створення Зони вільної торгівлі з СНД. За відповідне рішення проголосували 260 народних депутатів. Відповідний договір підписаний на міжурядовому рівні в Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас