Омбудсмен Лутковська заявила, що не отримувала скарг від Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Омбудсмен Лутковська заявила, що не отримувала скарг від Тимошенко

111
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що в неї немає підстав для відвідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко та захисту її прав, оскільки відповідних скарг від неї не надходило.
"У мене на сьогоднішній день жодної скарги щодо умов утримання пані Тимошенко немає, тому підстав (порушувати провадження - ред.) про порушення прав особи на отримання медичної допомоги, вриватися в палату, намагатися захистити права Тимошенко у нас, чесно кажучи, немає", - заявила вона на прес-конференції в Києві.
За словами омбудсмена, оскільки німецькі лікарі в даний час радять не турбувати Тимошенко, поки немає необхідності в її відвідуванні.
Крім того, Лутковська повідомила, що в разі доцільності, представники секретаріату омбудсмена будуть присутні на судових засіданнях у справах екс-прем'єра.
Також Лутковська відзначає, що рішення Європейського суду з прав людини щодо порушення прав екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка ще не отримало статус остаточного.
"Що стосується рішення ЄСПЛ, то на сьогоднішній день воно ще не отримало статусу остаточного, тому немає підстав втручатися в реалізацію цього права. Отримає статус остаточного, буду разом з урядом думати, яким чином вибудувати стратегію щодо виконання цього рішення", - підкреслила вона.
Лутковська повідомила, що періодично два представники присутні на засіданнях Печерського районного суду Києва у справі Луценка.
Крім того, омбудсмен розповіла, що, незважаючи на те, що рішення ЄСПЛ у справі Луценка ще не вступило в силу, вона вже використовує це рішення в своїй практиці.
"Я використовувала його під час підготовки подання у вищу кваліфікаційну комісію суддів про притягнення до дисциплінарної відповідальності одного із суддів, який практично повторив ті ж обставини, які були підставою для констатації порушень Європейським судом", - зазначила вона.
Як повідомлялося, 3 липня ЄСПЛ визнав арешт екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка таким, що порушує права людини. Суд зобов'язав Україну виплатити йому 15 тис. євро моральної компенсації.
Апеляція на рішення ЄСПЛ станом на 1 серпня подана не була. Кінцевий термін подачі апеляції - 3 жовтня, після чого рішення може вступити в силу.
Як повідомлялося, Луценко був затриманий в грудні 2010 року, з тих пір він перебуває в СІЗО.
27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав екс-міністра винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі.
Крім того раніше повідомлялося, що слухання у справі Тимошенко в Євросуді розпочнуться 28 серпня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас