Американська торговельна палата вказала на проблеми українського оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська торговельна палата вказала на проблеми українського оподаткування

1226
Американська торговельна палата в Україні стурбована можливими наслідками змін у податковій системі України.
Представники міжнародного ділового співтовариства на чолі з Американською торговою палатою в Україні переконані, що основними складнощами при взаємодії бізнесу з українською податковою системою є не високі ставки податків, а низький рівень адміністрування та відсутність дієвого механізму притягнення до відповідальності посадових осіб за неправомірні дії або, навпаки, бездіяльність відносно платників податків. Про це УНН повідомили в АТП.
Оцінка останніх законодавчих ініціатив у галузі реформування податкової системи, проведена експертами Американської торгової палати, свідчить про те, що поточний варіант проекту про внесення змін до податкової системи України вимагає суттєвого доопрацювання.
"На даний момент основною проблемою адміністрування податків в Україні є час, який середній платник податків повинен присвятити належній звітності та подальшій сплаті податків. Крім того, існують проблеми, викликані неясністю і неякісністю чинного податкового законодавства. З метою покращення економіки в довгостроковій перспективі і безпосереднього підвищення конкурентоспроможності національної системи оподаткування необхідно розробити окремий план дій для подолання ключових проблем, що існують у сфері оподаткування", - відзначає Хорхе Зукоскі, Президент Американської торгової палати в Україні.
У першу чергу, експерти Американської торгової палати підкреслюють необхідність збільшення тривалості періодів для подання податкової звітності. Враховуючи досвід таких європейських країн, як Іспанія чи Великобританія, зміни можуть стосуватися податку на прибуток та податку на додану вартість: замість нині чинного щоквартального подання звітів і сплати податку було б доцільним ввести щорічне подання звітів та оплату податку для 90% платників податків України. Цей крок дозволить уникнути непотрібного подання великої кількості податкових декларацій і, як результат, заощадити час і кошти платників податків і бухгалтерів. Крім того, це збереже ресурси і Податкової служби. Поліпшення адміністрування податків позитивно позначиться і на інвестиційному кліматі: більшість платників податків (зокрема, малі підприємства) швидше підтримають ідею подавати звіти та сплачувати податки (на прибуток, спрощений податок, ПДВ, єдиний внесок) один раз на рік, ніж мати справу з податковими органами, поданням звітів та сплатою податків щомісяця. Така можливість, як і схеми сплати податків з реалістичними граничними значеннями обігу, повинні бути розроблені і передбачені Податковим кодексом.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас