Янукович підписав закон про скасування тендерів для держкомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підписав закон про скасування тендерів для держкомпаній

Казна та Політика
3948
Президент Віктор Янукович підписав закон про виведення державних підприємств із-під обов'язкової дії тендерних процедур закону "Про здійснення державних закупівель". Про це йдеться в повідомленні прес-служби голови держави.
Відповідно до закону, з Господарського кодексу виключаються норми, за якими державні підприємства (як комерційні, так і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі. Також з кодексу виключені пункти, які відносять під дію закону про держзакупівлі комунальні підприємства та господарські товариства, контрольний пакет акцій (або частки у СФ) якого належить державі.
Безпосередньо в законі про держзакупівлі визначено, що до контрольованих державою підприємств (як держпідприємств, так і до акціонерних товариств) він застосовується тільки у випадку, якщо закупівлі здійснюються за державні кошти. Закон визначає державні кошти як кошти державного та місцевих бюджетів, позабюджетних державних фондів, а також кошти кредитів міжнародних фінансових організацій, залучених під держгарантії.
Також закон розширює перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, включивши туди, зокрема, придбання та оренду землі та нерухомості, послуги, що надаються для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання в закордонних вузах, низку закупівель для організації та здійснення гастролей та фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни.
Крім того, збільшується перелік умов, які дають право змінювати умови договору після підписання (але до початку поставок). У перелік включено узгоджену зміну вартості контракту внаслідок сезонного коливання цін на товар або послугу, зміна ціни у зв'язку зі зміною податкових ставок, а також зміна індексу інфляції, валютних курсів і біржових котирувань, якщо вони використовуються в контракті.
Як повідомлялося, законопроект №9634 був ухвалений Радою 4 липня. Закон про виведення державних підприємств із-під обов'язкової дії тендерних процедур закону "Про здійснення державних закупівель" Литвин підписав 23 липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас