"Газпром" втратив контроль над трубою Литви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" втратив контроль над трубою Литви

Енергетика
1679
Литва здобула перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі. В результаті російська монополія втратила контроль над литовською газотранспортною системою. Це рішення може вплинути і на російсько-українські переговори про ціну газу, зазначають експерти.
Як відзначило джерело "Коммерсантъ-Украина" в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненергетики, програш "Газпрому" може вплинути на перебіг переговорів між Росією і Україною про ціну газу.
"По-суті, європейський суд сьогодні чітко дав зрозуміти, що Енергохартія і Третій енергопакет не дозволяють об'єднувати транспортування і постачання газу на ринок. Це означає, що в разі створення консорціуму на базі української ГТС "Газпрому" доведеться відмовитися від роботи на внутрішньому ринку компанії "Газпромзбут-Україна", а також від будь-яких видобувних проектів, у тому числі і на площі Паласу в Чорному морі", - говорить співрозмовник видання.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич відзначає, що після литовського інциденту "Газпром" набагато обережніше буде ставитися до створення нових спільних підприємств на базі ГТС з країнами, що приєдналися до Енергохартії.
"Швидше за все, Росія волітиме домовлятися про зниження ціни на базі деяких політичних поступок. Тому що, по суті, в України після рішення Стокгольмського арбітражу з'являється механізм виведення з майбутнього консорціуму газотранспортної системи за умови, якщо в нього попередньо увійде будь-який інший актив, крім транспортного, наприклад розподільних мереж або хоча б одного родовища", - відзначає член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.
Як повідомили у вівторок в міністерстві енергетики Литви, Стокгольмський арбітражний суд відхилив вимоги ВАТ "Газпром" відшкодувати збитки від поділу компанії Lietuvos dujos.
Lietuvos dujos є монополістом з постачання газу споживачам в Литві і його транзиту через територію країни. Німецькому E.On Ruhrgas International належать 38,9% акцій Lietuvos dujos, "Газпрому" - 37,1%, Міненергетики - 17,7%.
Торік уряд Литви зажадав поділу активів компанії за трьома видами бізнесу: транспорт газу, газорозподіл і продаж газу. Такої реорганізації вимагають від Литви норми Третього енергопакету ЄС.
Акціонери Lietuvos dujos домовилися, що до 2014 року компанія буде повністю поділена. Безпосередньо за Lietuvos dujos залишиться лише продаж газу, а її магістральні газопроводи і газорозподільні мережі будуть передані новоствореним компаніям. Перша з'явиться до липня 2013 року, друга - до 2014 року, при цьому газорозподільна компанія залишиться дочірнім товариством Lietuvos dujos.
Проти поділу Lietuvos dujos неодноразово виступав "Газпром". Будучи монополістом з постачання газу в Литву, він завжди підкреслював, що не хоче втрачати вплив на активи Lietuvos dujos. Проте влада Литви проігнорувала думку "Газпрому" навіть на тлі істотного зростання ціни газу для країни (більше $500 за 1 тис. кубометрів).
У цьому Литві допомогла німецька E.On Ruhrgas International, разом з якою Міненергетики Литви змогло провести потрібне рішення. E.On Ruhrgas підтримала Литву, оскільки сама потрапляє під нормативи ЄС.
У прес-службі "Газпрому" коментувати програш в Стокгольмському арбітражному суді відмовилися.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас