Експерт: Звільнення інвесторів від податку на прибуток - суперечливий захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Звільнення інвесторів від податку на прибуток - суперечливий захід

Казна та Політика
659
Звільнення підприємств, що реалізують інвестиційні програми, від податку на прибуток - захід, що призведе до створення додаткового навантаження на державний бюджет. Про це в коментарі УНН сказав фінансовий експерт Ерік Найман.
Він вважає пропозицію уряду щодо звільнення таких підприємств від податку на прибуток досить суперечливим.
Експерт нагадав, що подібні пільги вже діють для авіабудівних підприємств, готельного бізнесу.
"Почасти це сприяло залученню інвестицій в ці сектори. Але тут є один неприємний нюанс, про те, як ухвалюються рішення про те, який сектор є пріоритетним, а який ні. Виникають завжди питання, чому саме такий вибір, наскільки він обґрунтований, які економічні розрахунки за цим стоять, який економічний ефект буде отриманий в майбутньому? Адже якщо на певний період надається звільнення від сплати податку на прибуток (а це прирівнюється до виділення фінансування з Державного бюджету), то чітко постає питання про те, коли буде відшкодування, коли ці гроші повернуться до бюджету", - зазначив експерт.
Е.Найман відзначає, що умови для платників податків повинні бути однаковими.
"Тоді не будуть виникати "парникові" ефекти для окремих секторів... Адже як тільки пільги прибирають, виявляється, що там вже безліч працівників зайняті, але сектор також потребує пільг і виникає тривала проблема для бюджету. Це погіршує ситуацію з бюджетом - тягарем висить на шиї", - пояснив експерт.
Експерт зазначив, що є випробувані і більш дієві заходи, зокрема скасування сплати податку на додану вартість.
"Коли, наприклад, відбувається купівля обладнання - скасувати ПДВ. А також стимулювання експорту - інше зробить ринок", - вважає експерт.
Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила в першому читанні урядовий законопроект про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки, який передбачає звільнення на 10 років від обов'язкової сплати податку на прибуток суб'єктів господарювання, що реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки.
Згідно з документом, від обов'язкової сплати податку на прибуток будуть звільнені підприємства, що реалізують проекти, обсяг інвестицій в які перевищує суму, еквівалентну 3 млн. євро для суб'єктів великого підприємництва, 1 млн. євро - для суб'єктів середнього підприємництва і 500 тис. євро - для суб'єктів малого підприємництва.
Крім того, кількість створених нових робочих місць повинна перевищувати: 150 - для суб'єктів великого підприємництва, 50 - для суб'єктів середнього підприємництва і 25 - для суб'єктів малого підприємництва.
Крім цього, середня заробітна плата працівників таких підприємств повинна не менш ніж у два з половиною рази перевищувати розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Нагадаємо, що з 1 січня і до 31 березня поточного року в Україні мінімальна зарплата була встановлена на рівні 1073,00 грн. З 1 липня по 30 вересня поточного року мінімальна ЗП встановлена на рівні 1102,00 грн.
Ставку податку на прибуток підприємств для таких суб'єктів господарювання пропонується встановити на рівні 0% з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2017 включно і 8% з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 включно.
Одначе суми податку на прибуток, які повинні бути сплачені на загальних підставах, суб'єкт інвестдіяльності повинен зараховувати на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі Державної казначейської служби, використовуючи їх винятково для придбання обладнання та потреб власного виробництва, пов'язаного з реалізацією інвестпроекту.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас