Німці скоротили кредитування слабких країн єврозони до мінімуму з 2005 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці скоротили кредитування слабких країн єврозони до мінімуму з 2005 року

Казна та Політика
317
Німецькі кредитні організації різко скоротили фінансування найбільш вразливих до кризи країн єврозони на початку поточного року, пише The Financial Times. Обсяг виданих Ірландії, Іспанії, Італії, Португалії та Греції (так званим країнам PIIGS) з січня по травень кредитів склав 241 мільярдів євро, що є найгіршим показником з 2005 року.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, кредитування скоротилося на 55 мільярдів євро. Італійці взяли у німецьких банків на чверть менше грошей, ніж роком раніше.
Раніше голова ЄЦБ Маріо Драгі заявляв про небезпеку "фінансової фрагментації" єврозони як одну з найбільших загроз європейській економіці. Аналітик інвестбанку Morgan Stanley Хув ван Стеніс назвав цей процес "балканізацією банківських ринків", що є причиною системної нестабільності в регіоні.
Аналогічна ситуація складається і з іноземними кредитами французьких банків - решті єврозоні вони дали в борг 489 мільярдів євро. Два роки тому цей показник становив вдвічі більше.
У той же час і в самих країнах периферії банківська активність швидко скорочується. З початку року обсяг виданих кредитів в Португалії, Іспанії та Греції впав на два відсотки. Обсяг внесків найсильніше знизився в Греції - на 15 відсотків.
Країни PIIGS найбільшою мірою постраждали від європейської боргової кризи. Греції, Ірландії та Португалії потрібна пряма допомога ЄС для уникнення дефолту, а Іспанії пообіцяли порятунок банківської системи за рахунок виділення Брюсселем 100 мільярдів євро.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас