Росія збільшила частку в капіталі МВФ до 2,71% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія збільшила частку в капіталі МВФ до 2,71%

Казна та Політика
296
Президент РФ Володимир Путін підписав закон про внесення поправок до статей угоди Міжнародного валютного фонду (МВФ), згідно з яким частка Росії в капіталі МВФ збільшується до 2,71%. Підписаний 28 липня 2012 року документ опублікований сьогодні на офіційному інтернет-порталі правової інформації. Закон був ухвалений Держдумою 10 липня 2012 року і схвалений Радою Федерації 18 липня.
Пропоновані поправки були схвалені резолюцією ради керуючих МВФ 15 грудня 2010 року. Дана резолюція відображає процес перегляду квот МВФ на користь групи країн, що розвиваються, країн з ринками, що формуються, і недопредставлених країн в розмірі 6%, а також на захист голосів найбідніших країн.
Відзначимо, що для кожної держави - члена МВФ встановлюється квота, яка в цілому ґрунтується на її відносному положенні у світовій економіці. Квота держави-члена визначає максимальний розмір її фінансового зобов'язання перед МВФ та її кількість голосів, а також впливає на її доступ до фінансування від МВФ. Квоти виражаються в спеціальних правах запозичення (СДР) - розрахунковій одиниці МВФ.
Квота Росії збільшиться з 2,49% до 2,71% і складе в абсолютному вираженні 12903,7 СДР. Збільшення квоти Росії буде профінансовано за рахунок міжнародних резервів Центрального банку РФ і не спричинить за собою додаткових витрат з федерального бюджету.
Крім того, законом передбачається, що до 2013 р. повинна бути вироблена нова формула розрахунку квот, що враховує зростання впливу країн, що розвиваються, у світовій економіці. На її підставі в 2014 р. передбачається провести наступний етап перегляду квот. Крім іншого, в резолюції зафіксовані домовленості щодо скорочення кількості виконавчих директорів від розвинених країн на дві позиції, а також принципова згода країн щодо скорочення загального розміру нових угод про запозичення пропорційно відносного збільшення квот.
Нагадаємо, раніше МВФ залишив без змін прогноз щодо зростання ВВП Росії на 2012-2013 рр. на рівні 4,0%, а в 2013 р. - 3,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас