До кінця року курс гривні збережеться на рівні 8,1, потім буде "м'яке ослаблення" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року курс гривні збережеться на рівні 8,1, потім буде "м'яке ослаблення"

Казна та Політика
2443
Finance.ua продовжує серію економічних прогнозів, що стосуються недалекого майбутнього української гривні та української економіки. Спікерами виступають представники банків, аналітичних організацій, а також відомі аналітики. Сьогодні до вашої уваги 5-й прогноз - від генерального директора консалтингової компанії "Гранд-Іншур" Андрія Степаненка.
Що буде восени з українською гривнею, до яких заходів вдаватиметься НБУ для її підтримки?
Експерти кажуть, що прогнозувати курс гривні - все одно, що намагатися керувати автомобілем, дивлячись у дзеркало заднього виду. Тим не менш, деякі висновки, за умови збереження існуючих тенденцій, можна з впевненістю зробити вже сьогодні. Наприклад, абсолютно очевидно, що не тільки в найближчі місяці, але і до кінця року Нацбанк буде всіма силами втримувати гривню від просідання нижче рівня 8,10 за долар на міжбанку. Обумовлено це не тільки майбутніми виборами до Верховної Ради, але і необхідністю забезпечити відносну стабільність в країні на період остаточного переділу сфер економічного і політичного впливу, який за цим неминуче настане. Таким чином, до кінця поточного року курс гривні в межах 8,00-8,10 за долар можна вважати практично гарантованим.
Тим не менше, вже в новому, 2013-му році, українське керівництво, підтримуване впевненою парламентською більшістю, зможе піти на "м'яке" ослаблення гривні, аж до переходу в новий "широкий" коридор 8,20-8,50 грн./дол.
Швидше за все, подібні зміни будуть відображені вже в Бюджеті на 2013 рік, і безумовно схвалені новим складом Верховної Ради. Цьому сприятиме як неминучий тиск основних бюджетоформуючих галузей, так і об'єктивна обстановка на фронтах валютних війн: Україна не може не девальвувати свою валюту на тлі поступального зниження курсів євро та російського рубля. Причому, якщо в першому більше "винна" спекулятивна складова, то в другому чітко простежується державна політика РФ, спрямована на підтримку національних експортерів.
Чи докотиться економічна криза, яка почалася в Греції, Іспанії та Італії, до української економіки, і якими можуть бути її наслідки?
Україна вже відчуває на собі наслідки т.зв. "другої хвилі" фінансової кризи південного флангу Єврозони. Інша справа, що поки вони набагато менш руйнівні для її економіки, ніж це було восени-взимку 2008 року.
Цьому, до речі, сприяла низка досить жорстких заходів, спрямованих в останні два роки на поступову (хоч і вельми повільну) дедоларизацію економіки країни (заборона на кредитування у ВКВ, посилення вимог до експортерів щодо продажу валюти тощо) Разом з тим, криза євро вже сьогодні відчутно б'є по інтересах українських експортерів і, на жаль для більшості "маленьких" українців, для нейтралізації цього тиску, українське керівництво в середньостроковій перспективі просто змушене буде піти на девальвацію гривні. Другим досить небезпечним аспектом є загроза прориву на внутрішній український ринок європейського імпорту, який продовжує дешевшати внаслідок ослаблення євро. Поки українському керівництву вдавалося протистояти цій загрозі шляхом посилення загороджувальних імпортних мит, що вже боляче вдарило по вітчизняному бізнесу, орієнтованому на торгівлю імпортними товарами.
Зупинитися у вирішенні цієї проблеми на півдорозі - значить піддати новим ризикам цілу низку галузей української економіки (в першу чергу, легку та харчову промисловість), які за останні два роки тільки-тільки почали піднімати голову. Тому в міру розвитку кризи в Єврозоні, в Україні можна очікувати посилення тиску на імпортерів (які, до того ж, до кінця 2012 року позбудуться значної частини свого парламентського лобі), з усіма побічними економічними (переділ сфер впливу) і соціальними (перерозподіл робочої сили) наслідками.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас