Росія хоче ув'язати вартість газу з модернізацією Чорноморського флоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія хоче ув'язати вартість газу з модернізацією Чорноморського флоту

Енергетика
1193
Росія не проти відновлення переговорів про зниження ціни газу для України. Українська сторона розраховує, що компроміс в газовому питанні буде знайдено завдяки зниженню попиту на паливо з боку промислових споживачів. Правда, Росія тепер тісно пов'язує газове питання з модернізацією Чорноморського флоту в Криму. Активізувати переговори може і завершення оцінки української газотранспортної системи, що дозволить знову говорити про створення газотранспортного консорціуму, відзначають експерти.
У п'ятницю в Міненерго повідомили, що в січні-червні 2012 року імпорт російського газу скоротився на 44,8%, до 15,9 млрд кубометрів. Настільки істотне падіння пояснюється насамперед високою базою порівняння. Адже в 2011 році "Нафтогаз України" був змушений закупити 12,1 млрд кубометрів газу, щоб виконати рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав повернути цей обсяг швейцарській RosUkrEnergo. Втім, за останні півроку знизився і обсяг споживання газу - на 2,2 млрд кубометрів, або на 6,8%, до 30,9 млрд кубометрів.
Високопоставлене джерело "Ъ" в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює, що зараз підприємства шукають можливості для заміни газу дешевшими видами палива. У першу чергу, на загальному обсязі споживання позначився перехід на вугілля деяких теплокомуненерго та теплової генерації. "Ті плани, про які ми заявили ще в минулому році, поступово втілюються в життя, - говорить співрозмовник "Ъ". - Чим довше Росія буде продовжувати політику високих цін, тим менше її газу ми будемо купувати". Нагадаємо, що раніше Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину, в порівнянні з контрактними обсягами - до 27 млрд кубометрів. Новою редакцією "Енергетичної стратегії України до 2030 року" передбачено, що протягом п'яти років - з 2012 по 2017 роки - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд до 12 млрд кубометрів (див. "Ъ" від 21 червня).
У прес-службі "Газпрому" офіційних коментарів не надали. Проте джерело в компанії розповіло "Ъ", що таке різке зниження викликає занепокоєння. "Безумовно, нам необхідно відновлювати переговори про зниження ціни газу і, головне, про те, щоб Україна дотримувалася контрактних зобов'язань при його закупівлі, - заявив співрозмовник в монополії. - Ми пропонували знижки на рівні тих, що отримали європейські споживачі газу, одначе українська сторона зажадала нереальних знижок і заявила в односторонньому порядку про зниження споживання газу". Нагадаємо, що "Газпром" раніше пропонував знизити ціни на 10%. Проте українська влада наполягає, що ціна повинна бути зменшена з нинішніх $415 до $230-250 за тисячу кубометрів.
Зараз існують і політичні передумови для відновлення переговорів про ціну газу для України. Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначає: "Останні переговори між президентами двох країн показали, що Росії не вдається без істотних поступок вирішити важливу для неї проблему модернізації Чорноморського флоту". Про те, що Росія пов'язує газову тему з модернізацією флоту, минулого тижня в інтерв'ю "BBC Україна" заявив і колишній депутат російської держдуми, член ради із зовнішньої і оборонної політики РФ Костянтин Затулін. Він зазначив, що Росія готова знизити вартість газу в обмін на договір про заміну старих кораблів Чорноморського флоту РФ на нові.
Підписана ще в 1997 році російсько-українська угода про розподіл Чорноморського флоту СРСР зафіксувала лише перелік кораблів, суден, літаків і частин флоту, що знаходяться на території України і підлягають поділу. Домовленість, одначе, не передбачає механізму заміни озброєння Чорноморського флоту. Передбачається, що ця проблема буде врегульована шляхом укладення нової угоди. Одначе її обговорення триває вже майже десять років. Україна наполягає, що будь-яка заміна, наприклад, кораблів Чорноморського флоту, по-перше, повинна проводитися з дозволу Києва, а по-друге, проходити за принципом "тип на тип" і "клас на клас". А російська сторона прагне наростити потужність флоту в Криму.
Вчора вперше за шість років День військово-морського флоту Росії в Севастополі святкували одразу два флоти - український і російський. Командувач флотом контр-адмірал Олександр Федотенков заявив, що Росія розраховує укласти угоду з Україною про порядок модернізації Чорноморського флоту в Криму до кінця 2012 року. "Зараз ми продовжуємо переговори щодо конкретизації документа, що доповнює угоду 1997 року про розподіл Чорноморського флоту. Формування цього документа вступило в завершальну фазу. Ми розраховуємо підписати його до кінця року. Угода надасть нам можливість заводити нові кораблі до Севастополя", - сказав командувач.
Втім, джерело "Ъ" в Міненерго говорить, що українська сторона не готова на умови, запропоновані "Газпромом". "Ми налаштовані вести переговори, але не хочемо прив'язуватися до політичних питань і, звичайно, ми не готові задовольнятися 10-відсотковою знижкою на газ", - говорить джерело в міністерстві. Провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Сергій Дяченко упевнений, що переговори про газ не можуть не торкнутися питання створення консорціуму на базі української газотранспортної системи, оцінку якої на наступному тижні має дати Baker Tilly Ukraine. Оцінка важлива для створення газотранспортного консорціуму, що, як розраховує український уряд, дозволить знизити ціни на російський газ. Раніше українська ГТС вже двічі оцінювалася: у 2007 році - в $24,8 млрд, а в 2009 році - в $9,9 млрд. "З урахуванням того, що Україна дійсно знижує споживання газу, Росія зараз більш схильна до компромісів, - говорить директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. А реальна оцінка ГТС може прискорити переговори про знижки в обмін на створення консорціуму". У п'ятницю в "Газпромі" можливе створення консорціуму коментувати не стали.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас