Ситуація в Іспанії погіршується швидше, ніж Європа встигає латати діри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація в Іспанії погіршується швидше, ніж Європа встигає латати діри

Казна та Політика
1399
Скоро їй знову знадобиться допомога, але Німеччина, що вже отримала "перше попередження" від Moody`s, цього разу може не погодитися.
Євросоюз схвалив виділення допомоги Іспанії обсягом €100 млрд і навіть виділив перший транш, але ситуація не заспокоюється. Дохідності за десятирічними облігаціями Іспанії перевищили вже 7,5%, а спред з аналогічними німецькими паперами перевищив 610 б. п. (6,1%) - черговий рекорд з моменту створення єврозони.
Становище в Мадриді погіршується швидше, ніж Європа встигає затикати діри. Кожного разу виділена допомога передбачає надзвичайно оптимістичні сценарії розвитку ситуації, але вже через кілька тижнів реальність не поспіває за очікуваннями. Днями Валенсія - провінція, обтяжена найбільшим боргом, - звернулася до центрального уряду за допомогою. Загалом борг достатньо автономних регіонів Іспанії становить близько 14% ВВП; інші провінції теж можуть попросити грошей. При цьому можливості звернення за додатковою допомогою в Брюссель обмежені, а скорочення бюджетних витрат відбувається по-середземноморському розслаблено.
Ще більше занепокоєння викликає в інвесторів ставлення до ситуації іспанських офіційних осіб. Вони оголошують ситуацію тимчасовою, а сформовані обставини - випадковістю, заявляючи, що корекція може бути досягнута однією лише допомогою ЄЦБ і бюджетною економією. Щоб не допустити знецінення активів, місцевий регулятор розпорядився на три місяці заборонити "короткі продажі" (а значить, і можливість отримання прибутку на падаючих ринках), як це робили багато країн в 2008-му, а зараз - Італія та Франція. Страусина політика уряду, що зіткнувся з масовими протестами і погіршенням економічної ситуації, не дозволяє вірити в його здатність виправити становище.
Порятунком для іспанського уряду могло б стати скуповування національного боргу з боку ЄЦБ. Середня довжина зобов'язань Іспанії істотно нижча, ніж у Італії або тим більше Німеччини. В минулому році ЄЦБ витратив €214 млрд на купівлю суверенних облігацій, але вже більше шести місяців програма призупинена. Так звана Securities Market Program дала владі європейських країн декілька місяців на вироблення структурних реформ, але через політичну обстановку (вибори у Франції, подвійні вибори в Греції, погіршення світової економічної ситуації) цей час було витрачено досить бездарно.
ЄЦБ намагається діяти на максимумі своїх можливостей. Банк не вдається до прямих інтервенцій на ринку і роздування свого портфеля "цінних паперів". Зокрема, з 11 липня знижені ставка рефінансування (до 0,75%) і депозитна ставка, за якою банки можуть розміщувати свої надлишки ліквідності (до 0%); це має стимулювати їх до збільшення кредитування та купівлі короткострокового держборгу. Але все одно багато хто воліє тримати кошти в ЄЦБ або скуповувати німецький або бельгійський борг під нульову або навіть від’ємну ставку на досить тривалий термін. Інвестори і фінансисти не вірять, що зможуть уникнути повноцінної банківської кризи.
Іспанію і ЄС чекають непрості рішення. Поки події розвиваються за грецьким сценарієм - з поправкою на більший розмір іспанської економіки та її більшу залежність від будівництва та експорту. Ще одна відмінність: порівняльна децентралізація держави, яка обмежує можливості прем'єра Рахоя і його міністрів. Трудові реформи вихолощені або відкладені під тиском профспілок, будівництво перебуває в анемічному стані. Можливо, вдасться зачистити банківську систему від найбільш поганих активів, стабілізувати бюджет, збільшити експорт (знесилений євро цьому допоможе). Безробіття може дещо знизити від'їзд іспанських працівників в країни Латинської Америки, що бурхливо зростають.
Але для будь-яких комплексних заходів потрібен час. Значить, зовсім скоро в Брюсселі та Берліні знову з'являться гінці з Мадрида з проханням подвоїти, а потім і потроїти розмір допомоги, вже не тільки банкам, а й регіональній політиці і соцсектору. Чи готова Німеччина, вже отримала перший "гірчичник" від Moody's у вигляді зниження прогнозу розвитку рейтингу, зробити це, поки невідомо.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас