Золото Лондона та Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото Лондона та Україна

990
27 липня відбудеться офіційне відкриття Олімпійських ігор в Лондоні. Тридцяті за рахунком ігри супроводжуються низкою скандалів, у частині з яких замішана і українська збірна. Але незважаючи ні на що, Україна чекає від своїх спортсменів перемоги, за яку, втім, доведеться дуже добре поборотися.
"Скандальна" Олімпіада
Україна відправляла своїх спортсменів на Олімпіаду на тлі низки скандалів. Спочатку з'ясувалося, що квитками на Олімпіаду з-під поли торгує один з членів українського олімпійського комітету. Ним виявився генеральний секретар Національного олімпійського комітету Володимир Геращенко. Його звільнили, а скандал зам'яли. При цьому практично без уваги залишилися слова деяких спортсменів про те, що вони не змогли дістати квитки на Олімпіаду. Хоча для них це не просто питання присутності на спортивному святі і підтримки своїх товаришів. Адже в Лондоні крім цього можна побачити і нововведення в підготовці своїх ймовірних суперників і суперників своїх вихованців, хоч краєм ока глянути на тренувальний процес інших спортсменів, подивитися на нововведення. Одначе ця поїздка так і залишилася нездійсненною мрією для багатьох українських спортсменів.
Але пізніше ЗМІ роздобули подробиці тренування українських спортсменів. Виявилося, що легкоатлети тренуються в жахливих умовах. Тренувальна база більше нагадувала занедбаний піонерський табір: матраци деякі спортсмени привозили з собою, тому що старі були занадто жорсткими, тренажери і місця для тренувань перебували в жахливому стані, та й харчування залишало бажати кращого. "Жити в такому бруді не дуже приємно", - зізнавався десятиборець Олексій Касьянов. "Нам дають води півлітра не найкращої. Запитуємо: де вода? Буде-буде... Ми ж не просимо лобстерів. Вода", - обурювалася легкоатлетка Єлизавета Бризгіна. Примітно, що цей репортаж вийшов після слів прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що уряд зробив все від нього залежне для забезпечення гідного рівня підготовки спортсменів. "Тепер черга олімпійців гідно представити країну. Ми все зробили, щоб відповідно підготувати їх до змагань. І впевнений, що нашим хлопцям і дівчатам по плечу найвищі досягнення. Ми віримо в них, вболіваємо за них і чекаємо приємних звісток з олімпійського Лондона", - заявив Азаров. У результаті спортивні функціонери повинні були виправдовуватися. "Навчально-спортивна база олімпійської підготовки "Святошин", яка не перебуває у державній власності, побудована в радянські часи. Насправді легкоатлетична збірна не тренується на базі. Частина спортсменів прибула сюди 21 липня з Харкова, основна мета заїзду - екіпірувати команду для виїзду на Олімпіаду. На стадіоні бази тренувань не проводять, він служить для розминки, а потім спортсмени їдуть на тренування в Ірпінь. Разом з тим, бігових бар'єрів представники Держслужби нарахували на стадіоні сімнадцять, а не п'ять, як було заявлено в сюжеті", - заявили у Державній службі молоді та спорту України.
Паралельно з цим Україна потрапила і в інший скандал. Як виявилося, у Великобританії, а точніше - серед організаторів Олімпійських ігор, не всі знали, що ось уже майже 21 рік існує така незалежна держава, як Україна. Так, на сайті Олімпіади деякі українські міста були вказані як російські. Подібна помилка сталася і з населеними пунктами Казахстану і Білорусі. Але тільки Україна на це відреагувала. "Тільки що доручив нашому Посольству в Великобританії зв'язатися з оргкомітетом Олімпіади, щоб вони виправили цю помилку", - написав голова зовнішньополітичного відомства на своїй сторінці Twitter. Костянтин Грищенко також розкритикував неточності в даних спортсменів, де, зокрема, зазначено "Ukraine Region". "Слово "region" явно зайве. Бездарна помилка навіть з точки зору англійської граматики. З'ясуємо, чия помилка, і нехай виправляють", - зазначив міністр закордонних справ.
В результаті, в Лондон українці поїхали в супроводі скандалів. Втім, це не завадило обрати Сергія Бубку членом Міжнародного олімпійського комітету. А уряд і президент так і не переглянули свої вимоги до олімпійців. Від них чекають медалей. І чим більше, тим краще.
Що ж чекає Україну
У той час, коли Україну стрясали політичні скандали і "футбольна лихоманка" під час Євро-2012, наші спортсмени прославили країну низкою досягнень, правда, майже непомічених пресою. Вже в кінці квітні порадувала збірна України з дзюдо, привізши з Челябінська, де проходив чемпіонат Європи, бронзові медалі. Незважаючи на те, що спочатку українські дзюдоїсти поступилися полякам, потім у напруженій боротьбі вони виграли в командному заліку у німців і французів. До речі, двоє з призерів цього чемпіонату - Володимир Сорока і Станіслав Бондаренко, представлятимуть нашу країну в Лондоні. 1 липня підбили підсумки чемпіонату Європи з легкої атлетики, на якому наші спортсмени знову показали себе з кращого боку, завоювавши 17 медалей і посівши четверте загальнокомандне місце. З цих 17 медалей 4 золоті, 7 - срібні і 6 - бронзові. Перед самим початком Олімпіади завершився і чемпіонат Європи з фехтування, де українські шаблістки в командному заліку зайняли 2-е місце. Крім того, дві спортсменки - Ольга Харлан і Галина Пундик в перший же день чемпіонату завоювали золоту і бронзову медалі відповідно. До речі, Ольга Харлан їде і на Олімпіаду в Лондоні. Безумовно, що на Олімпіаду потрапили не всі призери недавніх чемпіонатів, але частині спортсменів потрібно відновитися. Крім того, залишилися і ті, хто тренував призерів. Крім того, частина українських спортсменів - чемпіонів світу та Європи в недавніх змаганнях участі не брали, готуючись до Олімпіади.
Таким чином, українська збірна, незважаючи на всі проблеми з матеріальною базою, має непогані шанси на успіх. Це, до речі, стверджують і букмекери, які кажуть, що Україна може отримати на цій Олімпіаді 7 золотих медалей. Такий прогноз роблять експерти відомої британської букмекерської контори William Hill. На три медалі, на думку букмекерів, Україна претендує в чоловічому боксі, а також по одній у легкій атлетиці, кульовій стрільбі, веслуванні та важкій атлетиці. Список претендентів на "золото" Олімпіади-2012 за версією WilliamHill такий: Ольга Саладуха - потрійний стрибок, Олександр Усик - бокс, категорія 91 кілограм; Василь Ломаченко - бокс, категорія 60 кілограмів; Тарас Шелестюк - бокс, категорія 69 кілограмів; Олена Костевич - кульова стрільба; Артем Іванов - важка атлетика, категорія 94 кілограми; Яна Дементьєва, Наталя Довгодько, Анастасія Коженкова, Катерина Тарасенко - академічне веслування, парна четвірка. Втім, українські ЗМІ стверджують, що потенційних призерів, в т.ч. і золотих медалістів, більше. Для українських спортсменів є непоганий стимул. Уряд обіцяє непогане заохочення. За золоту медаль лондонських Олімпійських ігор українські спортсмени отримають по 100 тисяч доларів від держави. За срібло спортсмени зароблять по 75 тисяч доларів, за бронзову медаль - по 50 тисяч доларів. Крім того, голова Державної служби молоді та спорту України Сергій Глущенко заявив, що прерогативою обласних державних адміністрацій є виділення квартир олімпійцям. Таким чином, стимул у олімпійців непоганий. Втім, про гроші для спортсменів потрібно думати не тільки на Олімпіаді але і в період підготовки до неї та інших змагань. Поки влада обіцяє виділити гроші на нові спортивні центри. Але й самі спортсмени визнають - спортивна кар'єра через хронічне недофінансування перестала бути привабливою для молоді. "Знецінили цю професію. Ну, як пояснювати молодому поколінню: приходьте, займайтеся спортом? Сам розумієш, що це ніким не цінується", - зазначав десятиборець Касьянов. Втім, не все так погано - перед Олімпіадою радісна звістка прийшла і з Португалії, де молодіжна збірна з веслування завоювала всі золоті медалі в різних категоріях. Проходив молодіжний чемпіонат Європи. В українських олімпійців підростає гарна зміна. Але якщо спорт і далі буде "пасинком", не виключено, що вирощені в Україні спортсмени будуть захищати прапори інших країн.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас