Китай дасть Україні 3,7 млрд дол на переведення енергетики на вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай дасть Україні 3,7 млрд дол на переведення енергетики на вугілля

Енергетика
813
Україна, яка не зуміла за 2,5 роки домовитися про зниження ціни дорогого російського газу, бере кредит на суму $3,656 млрд у Китаю, щоб перевести свою енергетику на вугілля та скоротити щорічний імпорт газу більш ніж на 3 млрд куб. м, повідомив український уряд.
"Завдяки впровадженню використання на об'єктах теплоенергетики технологій водовугільного палива та будівництва заводів з виробництва синтетичного газу, що замінює природний газ, буде досягнуто зниження споживання імпортного природного газу в обсязі понад 3 млрд куб. м, економія валютних коштів щорічно в середньому до $1,5 млрд", - йдеться в повідомленні.
Кабінет міністрів передав на затвердження парламенту законопроект про збільшення передбаченої держбюджетом 2012 року суми держгарантій за кредитами держпідприємств на $3,656 млрд - до 44,5 млрд гривень з 15,0 млрд гривень.
"Держбанк розвитку Китаю підтвердив готовність відкрити спеціальну кредитну лінію для фінансування програми заміщення природного газу вітчизняним вугіллям на загальну суму $3,656 млрд", - йдеться в документі.
Україна імпортує з Росії більше 30 млрд куб. м газу, вартість якого в останні п'ять років зросла в кілька разів і цього року перевищила $400 за 1000 куб. м, підриваючи конкурентоспроможність металургійної продукції, що становить основу українського експорту.
Згідно з контрактами 2009 р., за підписання яких Юлія Тимошенко, що очолювала в той період уряд, засуджена на сім років, ціна газу переглядається щоквартально залежно від динаміки світових цін на нафту. Київ змушений щомісяця спрямовувати на оплату палива близько $1 млрд.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас