Гривня девальвує на 3-5%, а її купівельна спроможність впаде на 5-8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня девальвує на 3-5%, а її купівельна спроможність впаде на 5-8%

Казна та Політика
7097
Finance.ua продовжує серію економічних прогнозів, що стосуються недалекого майбутнього української гривні та української економіки. Спікерами виступають представники банків, аналітичних організацій, а також відомі аналітики. Сьогодні до вашої уваги третій прогноз - від начальника сектора ринкових досліджень UCRA (Українське Кредитно-Рейтингове Агентство) Віктора Шулика
Що буде восени з українською гривнею, до яких заходів вдаватиметься НБУ для її підтримки?
На поточний момент простежуються різноспрямовані тенденції, тому говорити про конкретні цифри на валютному ринку передчасно. Економіка, що остигає, попит на світових товарних ринках, що падає, та наявність структурних дисбалансів в самій країні чинять досить вагомий тиск на курс національної валюти, який в нинішніх умовах, є не стільки індикатором стану економіки, скільки інструментом регулювання і показником стабільності в країні. При цьому багато хто розуміє, що цілеспрямована девальвація валюти може і не мати бажаного позитивного ефекту для наших експортерів - компаніям доведеться більше витрачати на енергоносії, в той час як на світових ринках все більший вплив мають директивні загороджувальні бар'єри. Девальвація також може істотно послабити внутрішній попит, негативно відбившись на життєвому рівні громадян.
Україна не має таких боргів (відносно ВВП), як проблемні країни єврозони, і своєчасно виконує фінансові зобов'язання перед кредиторами. Тим не менш, в майбутньому країна може зіткнутися з труднощами в процесі залучення зовнішніх позик через недовіру на ринку суверенних боргів. В таких умовах можливість компенсації дефіциту поточного рахунку платіжного балансу за рахунок зовнішніх позик виглядає вельми сумнівною. При цьому резерви для підтримки курсу валюти обмежені, а долар, імпорт (в умовах, коли інші країни свої валюти девальвують) може мати негативний вплив на внутрішнє виробництво.
Найбільш імовірна контрольована девальвація національної валюти відносно долара США в межах 3-5% в поточному році. Разом з тим це може зажадати значно більше ресурсів в короткостроковому періоді (для задоволення ажіотажного попиту), ніж підтримка валютного курсу на поточному рівні. Вважаю, курсовим коливанням НБУ буде приділяти значно більше уваги, незважаючи на заяви про розширення курсового коридору. Перелік інструментів регулювання змінюватися не повинен, оскільки він є досить широким (від інтервенцій до адміністративних формальних і неформальних методів впливу). Не варто скидати з рахунків такі фактори впливу на валютний курс, як зовнішнє середовище (в т.ч. ціни на енергоносії) і політична складова (в т.ч. взаємодія з МВФ), які можуть призвести до більш суттєвих коливань курсу національної валюти.
Чи докотиться економічна криза, яка почалася в Греції, Іспанії та Італії, до української економіки, і якими можуть бути її наслідки?
З розвитком економічної (не тільки боргової кризи) в низці європейських держав, негативний вплив на Україну може посилитися. Це, перш за все, буде пов'язано з відходом спекулятивного капіталу з ризикових активів у країни та валюти "гавані", а також зниженням попиту на нашу продукцію з боку цих країн. Для нашої країни може бути і позитивний момент від розвитку проблем в єврозоні - країни, що накопичили значний обсяг резервів в євровалюті, можуть збільшити інвестиції в реальні активи за кордон (в т.ч. в нашій країні).
Що стосується купівельної спроможності гривні, то під кінець року вона, ймовірно, знизиться на 5-8% через подорожчання низки харчових продуктів. Ціни на інші товари споживчого кошика залежатимуть від курсу національної валюти, життєвого рівня населення, а також низки економічних і політичних (в першу чергу) рішень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас