Проблеми Іспанії можуть опустити курс євро до 9,5 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми Іспанії можуть опустити курс євро до 9,5 грн

Валюта
1070
Вчора дохідність держоблігацій Іспанії оновила історичний максимум, піднявшись до 7,6%. Інвестори побоюються, що Іспанії може знадобитися допомога міжнародних кредиторів, і розпродають облігації периферійних країн єврозони. Проблеми в країні єврозони можуть найближчим часом опустити курс євро в Україні до 9,5 грн.
Проблеми в Іспанії продовжують збільшуватися. Під час вчорашніх торгів дохідність за її 10-річними державними облігаціями оновила історичний максимум, піднявшись до позначки 7,6% річних. Тренд на підвищення дохідності зберігається третій місяць поспіль, причому в останні тижні зростання прискорилося. Ще на початку липня дохідність була на рівні 6,1-6,3%, а на початку березня - 4,8-5,1%. Ситуація в Іспанії чинить тиск і на інші проблемні країни єврозони. Багатомісячного максимуму досягла дохідність за 10-річними держпаперами Італії - 6,337% (на початку березня - 4,6-5%). Проте найвища дохідність в єврозоні залишається у грецьких державних зобов'язань - 28%.
Учасники ринку нервують через важку фінансову ситуацію, в яку потрапили автономні регіони Іспанії. Нездатність регіонів рефінансувати 36 млрд євро боргів в цьому році може змусити уряд Іспанії слідом за Грецією, Португалією та Ірландією звернутися за додатковою допомогою до МВФ, ЄЦБ та ЄС. Вчора міністерство фінансів Іспанії було змушене підвищити ставки для того, щоб розмістити два випуски короткострокових векселів на 3,05 млрд євро. Дохідність тримісячних казначейських векселів склала 2,43%, попередній аналогічний випуск мав дохідність 2,36%. Дохідність піврічних векселів виросла з 3,24% до 3,69%. Негативний інформаційний фон чинить тиск і на фондовий ринок Іспанії - індекс IBEX 25 виявився в числі європейських аутсайдерів, втративши трохи більше 3%, при тому, що провідні європейські індекси знизилися в межах 1,5%.
Експерти не відкидають подальшого зростання вартості обслуговування держборгу для периферійних країн Європи. "Домовленості, досягнуті на червневому саміті ЄС, передбачали більш активну участь європейського антикризового фонду у підтримці боргових ринків проблемних країн, але поки ніяких дій не робилося, - відзначає аналітик "ТКБ Капіталу" Сергій Карихалін. - Якщо монетарна влада почне використовувати антикризові фонди для підтримки ринків облігацій проблемних країн, це може на якийсь час послабити напругу на ринку".
Погіршення економічної ситуації в Іспанії впливає на курс євро в Україні. За даними валютного Індикатора, вчора на міжбанку європейська валюта котирувалася в діапазоні 9,778-9,795 грн, тоді як ще в кінці минулого тижня курс був на 12-13 коп. вищим. Учора середній курс євро на готівковому ринку становив 9,73/9,9 грн. За даними порталу finance.ua, найдешевше продавав євро Банк Січ - по 9,85 грн. Учасники ринку не відкидають, що знецінення євро може продовжитися. "Ми йдемо слідом за тенденціями на світовому ринку, зараз євро досяг свого дворічного мінімуму. Поки ситуація в Європі буде погіршуватися, тиск на євро буде зростати. Складно спрогнозувати ситуацію, тому що зараз у світовій економіці є фактори, які раніше не зустрічалися в таких масштабах, - говорить скарбник-член правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. - Європейська валюта зараз втрачає своє значення як об'єкт заощаджень. Її вартість може знизитися ще на кілька відсотків і легко досягти 9,5 грн".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас