Moody's попередило, що Німеччина "може надірватися" на чужих боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's попередило, що Німеччина "може надірватися" на чужих боргах

Казна та Політика
971
Рішення переглянути прогноз рейтингу зі "стабільного" на "негативний" агентство Moody's пояснює фінансовими ризиками через боргову кризу. Берліну ця оцінка на руку, а шанси Греції на поблажки тепер близькі до нуля.
Німеччина поки зберігає найвищий кредитний рейтинг Аaa, одначе імовірність його втратити зросла. У ніч на 24 липня агентство Moody's ухвалило рішення знизити прогноз щодо рейтингу найбільшої економіки Європи зі "стабільного" на "негативний". Точно так само воно вчинило з Нідерландами і Люксембургом. В результаті тепер в єврозоні за версією Moody's одній лише Фінляндії не загрожує перегляд найвищої оцінки кредитоспроможності.
Зниження викликане зовнішніми факторами
Негативний прогноз не веде автоматично до подальшого зниження рейтингу. Одначе в умовах боргової кризи, що загострюється в Європі, американське агентство вважало своїм обов'язком попередити міжнародних інвесторів, що йому доведеться піти на такий крок, якщо відбудеться подальше погіршення ситуації в Греції, Іспанії та Італії.
Адже її загострення може спричинити за собою серйозні додаткові фінансові витрати, які ляжуть важким тягарем на найбільш сильні з економічної точки зору держави єврозони, у тому числі на ФРН, вважають аналітики агентства. Таким чином, найвищий кредитний рейтинг Німеччини опинився під питанням винятково через зовнішні чинники. Внутрішній фінансовій ситуації в країні Moody's, як і раніше, дає найкращу з можливих оцінок.
Саме це і наголошувало міністерство фінансів ФРН, яке миттєво відреагувало на рішення Moody's і заявило, що економічний і фінансовий стан Німеччині залишається "дуже солідним". ФРН і надалі буде стабілізуючою силою в єврозоні, зазначили в берлінському міністерстві і висловили жаль, що експерти рейтингового агентства зробили наголос на короткострокових ризиках, але ніяк не згадали довгострокові перспективи стабілізації ситуації в єврозоні.
"Прямо як на замовлення"
Вельми показовою виявилася реакція відомства федерального канцлера. Сама Ангела Меркель (Angela Merkel) коментувати рішення рейтингового агентства не стала, проте заступник офіційного представника уряду Німеччини Георг Штрайтер (Georg Streiter) заявив, що "дана оцінка стосується країни, від якої чекають допомоги". При цьому він нагадав: "Федеральний канцлер не раз підкреслювала, що сили Німеччини не безмежні".
Подібна заява підтверджує припущення тих політичних і фінансових аналітиків, які вважають, що після рішення Moody's про зниження прогнозу рейтингу Німеччини ймовірність того, що Берлін погодиться на подальші поступки відносно Греції або на будь-які форми усуспільнення боргів типу загальноєвропейських облігацій тепер практично зведена до нуля.
"Прогноз рейтингу знизили прямо як на замовлення", - пише коментатор агентства Reuters Гернот Хеллер (Gernot Heller). На його думку, рішення про зниження ллє воду на млин Ангели Меркель та міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле (Wolfgang Sch? Uble).
У Standard & Poor's і Fitch прогноз стабільний
"Вердикт агентства дає їм вагомий аргумент проти всіх тих, хто в самій Німеччині та за її межами вимагає більшої спільної боргової відповідальності в єврозоні", - відзначає Хеллер. І вказує, що рішення Moody's підтверджує логіку німецького уряду, згідно з якою від збільшення допомоги проблемним країнам з боку стабільних держав постраждає рейтинг останніх, що завдасть шкоди всій єврозоні.
Експерти виходять з того, що зниження прогнозу суверенного німецького рейтингу агентством Moody's не призведе до того, що Німеччині доведеться платити вищі відсотки за своїми державними облігаціями. Адже імідж "тихої гавані" вона від цього не втратила. До того ж два інші рейтингові агентства - Standard & Poor's і Fitch - як і раніше, дають кредитоспроможності країни найвищу оцінку ААА і підкріплюють її стабільним прогнозом.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас