Ціни падають. Коли і наскільки подешевшають квартири в Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни падають. Коли і наскільки подешевшають квартири в Києві

Нерухомість
6912
До кінця року квартири можуть подешевшати, як мінімум, ще на 10%.
"Пора шукати нову роботу. Нерухомість більше мене не годує", - з жалем констатував ріелтор Іван Єфименко, ознайомившись з черговими зведеннями з ринку нерухомості. Співрозмовник "Главреда" спеціалізується на продажах квартир вторинного ринку. Ще три роки тому нерухомість його не тільки годувала, а й одягала, взувала, дозволяла їздити на роботу і з роботи на таксі, з розмахом відпочивати на закордонних курортах і будувати великий будинок під Києвом. "Я міг запросто "спустити" пару тисяч гривень за вечір без особливого збитку для сімейного бюджету, - згадує Єфименко. - Зараз я рахую буквально кожну гривню, тримаюся за будь-якого клієнта, а будівництво будинку заморозив до кращих часів".
Коли настануть ці "кращі часи"? На ринку нерухомості, упевнений ріелтор, точно не скоро. За його підрахунками, ще як мінімум рік цей ринок буде стискатися та утрясатися, кількість клієнтів, які можуть дозволити собі купити квартиру, - зменшуватися, а ціни на квадратні метри повзти вниз...
Лінива цегла
На вторинному ринку житлової нерухомості Києва триває цінова стагнація. За даними інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", в червні середня вартість представлених до продажу 1-4-кімнатних квартир склала 2053 долари за квадратний метр. У порівнянні з травнем цього року, середня вартість 1 м кв зменшилася на 0,2%.
Усього за перше півріччя доларові ціни на житлову нерухомість в Києві зменшилися на 3,3%. А в порівнянні з червнем минулого року, середня ціна одного метра квадратного житлової нерухомості на "вторинці" зменшилася майже на 4%.
Найбільше дешевшала недорога нерухомість - тут річне "просідання" цін за 1 м кв склало майже 6%, в дорогому сегменті ціни за рік опустилися приблизно на 4%. Найменш істотно середні ціни в першому півріччі 2012 року знизилися на житлову нерухомість, розташовану на лівому березі Києва, - на 2,6%.
У центрі і на правому березі середні ціни зменшилися на 3,2% і 3,3% відповідно.
Відзначимо, мова йде тільки про заявлені в оголошеннях суми. У реально укладених угодах суми можуть бути нижчими на 20-30%. "Найбільше поступаються на "трійках" і чотирикімнатних квартирах. Тут реальний торг може досягти і 20%. А ось на житлі економкласу поступаються небагато - максимум 3%", - говорить Іван Єфименко.
Втім, тут як пощастить: зараз на ринку нерухомості надлишок варіантів. "Реальних клієнтів" - так називають брокери покупців, що володіють всією сумою грошей для купівлі квартири, - не так вже й багато. "Зараз дуже багато "порожніх" клієнтів: вони ходять, дивляться, торгуються, але не купують. Потім з'ясовується, що поки всієї суми у них немає, вони просто "пристрілюються". Тому коли ми бачимо реальних покупців, ми радимо продавцям йти, в розумних межах, на поступки. Адже платоспроможних клієнтів з кожним днем стає все менше", - пояснює Анжела Руденко, співробітниця відомого столичного агентства нерухомості.
Це дійсно так - платоспроможність наших співвітчизників, всупереч даним чиновників, падає на очах. Нагадаємо, за інформацією Держстату, в Україні спостерігається дефляція (ціни йдуть на зниження). Але це твердження з легкістю спростує будь-хто, хто хоч раз на тиждень ходить за продуктами. Наприклад, в автора цих рядків частка продуктових витрат в загальному сімейному бюджеті за рік зросла з 25% до 30%. "І це при тому, що нашій сім'ї довелося замінити продукти дешевшими. Наприклад, ми стали купувати молоко в пакетах, а рік тому купували тільки в пляшці", - відзначає Олександр Єрьомін.
"Щоб купити "одиничку" в економкласі Києва, не біля метро, середньостатистична сім'я повинна відкладати на місяць близько 600 доларів протягом 6-7 років, тобто, як мінімум, загальний дохід такої сім'ї повинен становити 1400 доларів на місяць за умови, що їм всі 6-7 років не потрібно буде платити за оренду квартири і жорстко економити на всьому - від відпочинку до харчування", - говорить Анжела Руденко. На жаль, у столиці не так уже й багато молодих сімей, чий сукупний дохід перевищує 10 тисяч гривень на місяць (1250 доларів). Ще менше таких пар в регіонах України.
До речі, за підрахунками порталу UBR, лікар-терапевт, підсумовуючи весь свій річний заробіток, може купити собі всього 3,2 м кв житла, учитель - 2,7, таксист - 4,08.
Постояти за ціною
Розраховувати на іпотеку українці теж не можуть. Середня річна ставка, під яку в банках кредитують купівлю житла, - 22-23%. Навряд чи такий відсоток комусь здасться привабливим - за 20 років доведеться переплатити дві, а то і три вартості квартири. І це при тому, що кредит під такий високий відсоток ще потрібно зуміти отримати - банки, побоюючись зростання неплатежів, дуже строго перевіряють потенційних позичальників. Більше того, для отримання кредиту позичальникові потрібно мати від 30-50% від початкової вартості квартири. "Але навіть це не гарантує позитивного розгляду питання. Банки дуже неохоче кредитують фізичних осіб. Деякі фінустанови зараз навіть йдуть з роздробу", - розповіли "Главреду" в одному з великих банків.
Частково переживання банкірів обумовлені негативними прогнозами експертів щодо української економіки і перспектив національної валюти, частково песимістичні настрої фінансистів поглиблюються виборами в Раду, які насуваються. "Політична нестабільність не дає нам робити нормальний прогноз. А гроші у всіх сенсах люблять тишу і спокій", - філософствує банкір, співрозмовник "Главреда".
Відсутність доступних кредитів на житло, низькі доходи населення, зростання комунальних тарифів і слабка гривня - ці фактори будуть продовжувати сприяти зниженню цін на квадратні метри.
На зниження цін на ринку нерухомості зіграє і його насичення пропозиціями. Зазначимо, тільки за перше півріччя 2012 року, за даними інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", пропозиція квартир на ринку столичної нерухомості збільшилася майже на 26%. Причому середня ціна пропозиції "нових" квартир у Києві виявилася на 9,3% нижчою від середньозваженої ціни травня і склала 1866 доларів.
"Якщо в Україні не відбудеться економічного дива найближчим часом, вартість квартир знизиться вже до кінця цієї осені ще на 7-10%", - вважає Іван Єфименко.
З ним солідарні експерти і з ріелторської палати та Союзу фахівців з нерухомого майна України. "В найближчі півроку-рік я прогнозую невелике падіння, аналогічне спостерігається протягом останніх шести місяців, - в межах 10-15% на рік і 5-8% за півроку", - вважає Олександр Бондаренко, голова національної ради ріелторської палати. За його оцінками, в середньому вартість квартир буде знижуватися на 1,3-1,5% щомісяця.
Але це, як не дивно, оптимістичний сценарій. Песимістичний теж реальний - серйозне знецінення гривні, яке прогнозують експерти до кінця року, може докорінним чином змінити ситуацію в сфері "квадратних метрів". В такому випадку "дно" у ринку нерухомості виявиться набагато глибше, ніж припускають експерти.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас