"Газпром" відмовив США у можливості вигідно експортувати газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" відмовив США у можливості вигідно експортувати газ

Енергетика
1834
Російський газовий монополіст "Газпром" висловив упевненість, що незважаючи на бум у видобутку сланцевого газу, США не зможе організувати масовий вигідний експорт цієї сировини за кордон. Про це заявив топ-менеджер "Газпром експорту" Сергій Комлєв, повідомляє Platts.
За словами Комлєва, в найближчому майбутньому вартість видобутку газу буде наздоганяти його ринкову ціну. Коли це станеться, експорт за кордон перестане бути економічно вигідним.
"Газпром" спирається на дані, зібрані консалтинговою компанією Pace Global, яка працює у Вашингтоні. Вона співпрацювала з "Газпромом" впродовж 10 років, з самого початку буму сланцевого газу в США. Зараз фірма належить німецькому Siemens.
За даними Pace Global, витрати на розробку сланцевого газу в більшості компаній в США на 150 відсотків перевищують сумарну виручку з цих родовищ. У той же час, компанії не хочуть відмовлятися від їх розробки, оскільки разом з нерентабельним газом вони добувають дорогий газоконденсат.
За словами Комлєва, через протести екологів вартість видобутку може збільшитися ще сильніше, оскільки видобувні корпорації будуть змушені гарантувати, що хімічні речовини, використовувані при технології "фрекінга", не будуть забруднювати навколишнє середовище і, перш за все, питну воду.
У той же час, прихильники видобутку сланцевого газу в США стверджують, що "Газпром" спеціально нагнітає страх, щоб деякі країни, в тому числі європейські, відмовилися від використання цього ресурсу. Як заявив Евізер Такер, заступник директора інституту енергетики в Техаському університеті, "Газпрому" вигідно скорочення обсягів розробки нетрадиційного палива для гарантій своїх поставок до Європи.
Зараз низка європейських країн, зокрема, Франція та Болгарія, відмовилися від видобутку сланців в своїх надрах. У той же час Польща докладає всі зусилля для організації власного виробництва даного виду палива.
Сланцевий газ почав розроблятися в США в 1980-х роках, одначе бум його видобутку стартував у другій половині 2000-х років в силу впровадження низки нових технологій, зокрема, "фрекінга", що інакше називається гідророзривом пласта. В результаті різкого збільшення видобутку газу зі сланців США зуміли звести свій баланс торгівлі газом в нуль і стати найбільшим виробником даної сировини в світі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас