Чому сьогодні при низьких заробітних платах такі високі ставки за кредитами? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому сьогодні при низьких заробітних платах такі високі ставки за кредитами?

1887
Чому сьогодні при низьких заробітних платах такі високі ставки за кредитами? Це питання хвилює переважну більшість як потенційних, так і дійсних позичальників. На думку начальника управління маркетингу Кредитпромбанку Тетяни Нурмухаметової, відповідь на нього перебуває в економічній площині.
"Банки - частина економіки, її фінансові артерії, які не можуть працювати в розріз із загальними макроекономічними і монетарними трендами. Давайте оперувати економічними категоріями: рівень заробітних плат (як і в цілому рівень доходів суспільства) і вартість кредитних коштів мають різні бази формування", - зазначила вона.
За словами Нурмухаметової, перший є похідною темпів зростання економіки, яка після кризового обвалу 2008 року відновлюється стриманими темпами: за підсумками першого півріччя зростання склало близько 2%, провідні закордонні експерти (МВФ, ЄБРР, Світовий банк) прогнозують на 2-річному горизонті темпи зростання близько 2-4%. Доходи населення не можуть зростати кардинально випереджаючими темпами, інакше "мильна бульбашка" рано чи пізно лусне.
За словами експерта Кредитпромбанку, вартість же кредитних коштів безпосередньо залежить від вартості грошей в економіці, тобто ціни ресурсу, що залучається.
"Сьогодні банківські депозити - основний ресурс фондування для банків, і висока ціна - вимушена плата за інфляційні і девальваційні ризики. З іншого боку, банківський депозит, як і раніше, залишається єдиним зрозумілим внутрішньому інвесторові і прийнятним за співвідношенням "прибуток-ризик" інвестиційним інструментом. Чи готовий сьогодні український вкладник на "європейські" 3-5% річних за депозитом заради здешевлення вартості кредитів до 5-7%? Позитивна відповідь на дане питання стане потужним каталізатором доступності кредитних коштів", - зазначила Нурмухаметова.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас