Європозика-2012: рекордний обсяг за високою ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європозика-2012: рекордний обсяг за високою ціною

Кредит&Депозит
1623
Вперше з лютого 2011 року уряд України повернувся на світові фінансові ринки з розміщенням випуску єврооблігацій на рекордні 2 млрд дол під також рекордні 9,25% річних. Такий крок можна розглядати, в першу чергу, як факт вирішення Мінфіном одного з основних на сьогодні завдань - забезпечити достатніми коштами всі виплати за зовнішніми боргами.
Але при цьому не можна скидати з рахунків найвищу для останніх 12 років ціну цього задоволення - погасити позики вчасно...
Випуск - вдалий, але інвесторів не радує...
Випуск євробондів був цілком прогнозований. Ще на початку поточного року перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський говорив про наявність охочих купити українські суверенні борги під 8,5%, але їх розміщення через несприятливу кон'юнктуру ринку весь час відкладалося. Тоді ж було визначено синдикат організаторів цієї позики у складі банків JP Morgan, Morgan Stanley, ВТБ Капітал і Сбербанку РФ.
Весь цей час Міністерство фінансів свої потреби у валюті задовольняло за рахунок внутрішнього ринку, продаючи валютні ОВДП. З початку року за рахунок розміщення таких паперів в бюджет вдалося залучити 2,1 млрд дол. При цьому ціну даних запозичень вдалося знизити з 9,6% на початку року до 9,3%. І ось справа дійшла до євробондів.
Головний економіст Dragon Capital Олена Белан вважає, що уряд, здійснивши випуск п'ятирічних єврооблігацій, вдало скористався поточною сприятливою кон'юнктурою на зовнішніх ринках.
"Очевидно, Міністерство фінансів зробило акцент на обсягах розміщення на шкоду вартості. Дохідність розміщених єврооблігацій стала найвищою за останні 12 років. Але обсяг нового випуску перевищує всі випуски суверенних бондів України, що знаходяться в обігу, і, що більш важливо, він забезпечує уряд достатнім ресурсом іноземної валюти для виплат за валютним держборгом до кінця 2012 року, який, за нашими оцінками, становить близько 1,9 млрд дол (ще 1,5 млрд дол НБУ повинен виплатити МВФ зі своїх резервів)", - відзначила Белан.
Якщо зробити огляд ретроспективи зовнішніх запозичень України за останні кілька років, то, дійсно, навіть у посткризові часи ціна українського суверенного боргу в доларах була нижчою, ніж при останньому запозиченні. Так, в далекому 2003 році уряд випустив десятирічні єврооблігації на 1 млрд дол під 7,65%. У 2004 році п'ятирічні бонди розміщувалися під Libor 6M +3,375%, семирічні - під 6,875%. Номіновані в доларах десятирічні папери в 2006 році розміщувалися під 6,58% річних, а в 2007 році уряд виходив на зовнішні ринки двічі з продажем п'ятирічних паперів на 500 млн дол під 6,385% і десятирічних на 700 млн дол зі ставкою 6,75 %.
Планка 2 млрд дол зовнішніх запозичень була "взята" Україною у вересні 2010 року. Тоді уряд випустив єврооблігації на 500 млн дол терміном на 5 років під 6,875% і десятирічні папери на 1,5 млрд дол під 7,75%. В цьому ж році пройшло розміщення річних облігацій на 600 млн дол за ставкою 6,7%.
У лютому минулого року Україна розмістила випуск євробондів на суму 1,5 млрд дол з погашенням в 2021 році під 7,95% річних, а на початку червня - п'ятирічні євробонди на суму 1,25 млрд із купоном 6,25%.
Член правління Євразійського банку розвитку (ЄАБР) Дмитро Красильников відзначив, що позитивна цінова динаміка українських єврооблігацій суттєво відстає від динаміки, наприклад, російських єврооблігацій, які досягли максимумів першої половини 2011 року.
"Дохідність на рівні 9,25% річних на термін 5 років дає премію щодо вторинного ринку на рівні близько 45 б.п., яку можна розглядати як свого роду new issue premium для України. Зниження такої премії, як і всієї кривої дохідності за українськими єврооблігаціями, буде можливо тільки, якщо країна доб'ється макроекономічної та фіскальної стабілізації, для чого, швидше за все, доведеться пройти смугу болючих перетворень", - підкреслює банкір.
Красильников також вважає новий випуск єврооблігацій України вдалим з точки зору вибору моменту для виходу на ринок, але при цьому зазначає, що в інвесторів спостерігається "хронічний песимізм щодо економічної ситуації в самій Україні". Зокрема, їх турбують платіжний і фіскальний дисбаланси, що зростають і які можуть привести до девальвації гривні вже до кінця року.
Курс - підтримка гривні
Основне питання, яке знову сплило у зв'язку з розміщенням євробондів, - що буде з курсом. Розміщення єврооблігацій є позитивом для валютного ринку, стверджує аналітик Concorde Capital Віталій Ваврищук. На його думку, угода значно підвищує шанси, що Національний банк зможе втримувати курс гривні відносно стабільним до кінця року.
Щодо використання залучених коштів аналітики "ING Банк України" вважають, що частина з них піде на погашення урядом 800 млн дол кредиту Міжнародного валютного фонду у другій половині року.
Також можна припустити, що сума 1 млрд дол може бути спрямована на погашення кредиту, наданого російським ВТБ.
В останні роки Кабмін все частіше залучає запозичення, щоб розплатитися за старими боргами. Держборг за посткризовий період збільшився у понад три рази. І що б не говорили про його безпечний рівень відносно валового внутрішнього продукту, а політика держзапозичень все більше нагадує принцип грошової піраміди, коли збільшується не тільки сума боргу, але і його вартість.
*** За даними Держстату, за червень 2012 р. зовнішній держборг України, в тому числі завдяки частковому погашення кредиту російського "ВТБ Банку", скоротився до 22,733 млрд дол з 24,190 млрд дол на кінець травня 2012 року.
Уряд не втомлюється повторювати про безграмотну боргову політику своїх попередників. Але, схоже, випробувані ними схеми живуть і понині. Мова йде про приховане фінансування держбюджету Національним банком за принципом викупу держбанками ОВДП з подальшим їх наданням для рефінансування регулятором (сума ОВДП у портфелі НБУ за посткризовий період збільшилася більш ніж у 10 разів). Також успішно продовжує використовуватися випуск ОВДП для проведення розрахунків "Нафтогазом" за імпортований газ.
Дмитро Бобесюк
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас