Голова ЄЦБ: Створення єврозони не можна повернути назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЄЦБ: Створення єврозони не можна повернути назад

Казна та Політика
465
Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі відкинув можливість розпаду єврозони. Таку думку він висловив в інтерв'ю французьким ЗМІ, передає Reuters.
"Ні, це неможливо (розпад зони євро). Ми спостерігаємо, що аналітики придумують кінець єврозони. Вони не враховують політичний капітал, який лідери Європейського союзу вклали в цей союз, і підтримку європейців. Створення єврозони не можна повернути назад", - сказав Драгі.
Він додав, що фінансова, бюджетна та політична інтеграція ЄС буде продовжуватися.
Крім того, в інтерв'ю Драгі підкреслив, що ЄЦБ виділить монетарну політику і наглядові функції в різні напрямки своєї діяльності, щоб уникнути конфлікту інтересів. Серед ймовірних сценаріїв присутнє також створення нової незалежної структури для банківського нагляду.
Голова ЄЦБ відзначив, що рецесія всієї єврозони є малоймовірною, а економічна ситуація буде поступово покращуватися до кінця 2012 р. - початку 2013 р. При цьому зовсім нещодавно Драгі заявляв, що економічне зростання в зоні обігу євро залишається слабким, а інфляційний тиск зменшився. Як повідомлялося, 5 липня ц.р. ЄЦБ скоротив облікову ставку до нового історичного мінімуму 0,75% з 1,0%.
Нагадаємо, 15 червня були оприлюднені результати опитування керуючих центробанків, проведеного швейцарським банком UBC. Банкіри впевнені, що принаймні одна країна покине європейський монетарний блок в найближчі п'ять років. На думку респондентів, розпад єврозони є найголовнішим ризиком для світової економіки на наступні 12 місяців. Результати опитування йдуть в розріз з офіційною позицією регуляторів, які постійно заявляють, що єврозона не розпадеться і вони докладуть усіх зусиль для її збереження. Проте ще в травні європейський комісар з торгівлі Карел де Гюхт повідомив, що Європейська комісія і ЄЦБ розробляють екстрені сценарії виходу Греції з єврозони.
Як повідомлялося, ЄЦБ обіцяє підтримку банківській системі зони євро за необхідності.
Для боротьби з борговою кризою в зоні євро лідери країн ЄС домовилися про низку антикризових заходів. На саміті голів ЄС 29 червня ц.р. його учасники вирішили створити єдиний орган нагляду в банківському секторі, який буде функціонувати в тісній співпраці з ЄЦБ. Дана ініціатива дозволяє використовувати кошти Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) і Європейського стабілізаційного механізму (ESM) для рекапіталізації проблемних банків безпосередньо, в обхід держави. Раніше передбачалося, що нова організація почне працювати до кінця поточного року. Але міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що наглядовий орган в банківському секторі єврозони не буде створений в 2012 р.
Також за підсумками саміту ЄС лідери блоку затвердили Пакт зростання та зайнятості Євросоюзу. Крім того, лідери ЄС погодили пакет заходів вартістю близько 120 млрд євро, що сприятиме економічному зростанню. Вони зобов'язалися збільшити капітал ЄЦБ на 10 млрд євро, що має підвищити загальний обсяг кредитування на 60 млрд і фонду допомоги вразливим країнам. Ще 55 млрд євро "нашкребли" з невикористаних фондів ЄС і призначених для малих і середніх підприємств та зайнятості молоді. Як повідомлялося, рівень безробіття в єврозоні в травні 2012 р., за уточненими даними, склав 11,1%, в порівнянні з 11,0% в квітні ц.р.
У ЄЦБ хочуть, щоб антикризові механізми, погоджені на саміті Євросоюзу, впровадили якомога швидше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас