Банки продовжують підвищувати депозитні ставки, посилюючи боротьбу за вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки продовжують підвищувати депозитні ставки, посилюючи боротьбу за вкладників

Кредит&Депозит
2367
В умовах дефіциту коштів у банків населення отримало гарну можливість заробити на депозитах - вчора середня ставка за роздрібними гривневими внесками перевищила 17% річних. До кінця літа установи, що ще не вступили в депозитні перегони, можуть підняти ставки на 1-2%, відзначають учасники ринку.
Банки посилюють боротьбу за вкладників. Вчора ввечері індекс ставок за річними гривневими внесками для населення UIRD вперше з травня 2011 року перевищив 17% і досяг 17,12%. Зараз банки навіть більш щедрі, ніж наприкінці минулого року, коли через гостру нестачу ліквідності ставки за депозитами перевищували 25% - тоді UIRD був навіть менше 16%. В агентстві Thomson Reuters, що розраховує індекс, повідомили, що його підвищення спровокували два банки: Банк Кредит Дніпро підняв ставку з 16,75% до 17,5%, а Кредитпромбанк - з 17% до 20%. Отримати коментар цих установ не вдалося.
Банки змушені підвищувати дохідність депозитів для залучення більшої кількості клієнтів через відсутність ліквідності. "Підвищення ставок за депозитами в основному пояснюється сезонним спадом ділової активності. Підприємства здійснюють менше розрахунків, а значить, знижуються залишки на коррахунках. Як наслідок, банки потребують ресурсів і активізуються з метою накопичення ресурсів на все літо", - говорить начальник департаменту методології та розробки банківських продуктів Єврогазбанку Костянтин Кононенко. За підсумками червня кошти на рахунках підприємств зросли всього на 438 млн грн, а в попередні місяці вони тільки забирали свої кошти - з початку року їх портфель заощаджень як у гривні, так і в іноземній валюті скоротився на 14,8 млрд грн.
Така ситуація триватиме до кінця року, вважають учасники ринку. "У передвиборчий період населення переживає більше, ніж зазвичай, зокрема - за стабільність курсу, тому розміщує менше гривні в банках на тривалі терміни. У той же час на ринку є проблеми із гривневою ліквідністю, Нацбанк вживає заходів із втримання курсу долара, тому обсяги національної валюти недостатні. Зараз я не бачу можливостей для зниження ставок за депозитами, у другій половині року тенденція зростання буде продовжуватися", - упевнений голова правління Платинум Банку Грег Краснов.
До 17-відсоткового рівня будуть підтягуватися і більші банки. "Якщо говорити про найближчу перспективу, то ми плануємо в серпні підвищення ставок у гривні на 1-1,5% - в залежності від терміну розміщення вони будуть в межах 15-17% річних", - говорить начальник відділу пасивно-активних операцій ОТП Банку Світлана Вельш. За її словами, ставки на ринку цілком можуть досягти 25% річних. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз найдорожче річні гривневі внески залучають банк "Таврика" і Євробанк - по 23,5%.
Експерти радять вкладникам розміщувати свої кошти на короткі терміни. "Все залежить від розміру установи. Великі банки мають у своєму розпорядженні великий ресурс, їх ставки до кінця літа піднімуться максимум на 1%. У дрібних і середніх установ діапазон зростання складе 1,5-2%. Проведення виборів не гарантує ні підвищення, ні зниження ставок. Все буде залежати від економічної політики, що проводиться урядом спільно з НБУ. Тому зараз краще розміщувати гроші на короткострокові депозити терміном до трьох місяців", - радить пан Кононенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас