Сбербанк спрогнозував зростання бюджетного дефіциту РФ в десять разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк спрогнозував зростання бюджетного дефіциту РФ в десять разів

Енергетика
631
За середньорічної ціни бареля нафти 105 доларів, середньорічного курсу долара 31,9 рубля і зростання ВВП на 3,8 відсотка дефіцит бюджету Росії складе близько 600 мільярдів рублів або один відсоток ВВП. Як пише в номері від 20 липня газета "Ведомости", до такого висновку дійшли в Центрі макроекономічних досліджень (ЦМД) Сбербанку.
Оцінка Сбербанку в десять разів більша від показників, передбачених у законі про бюджет на 2012 рік. Згідно з правками, внесеними в документ навесні поточного року, в країні очікується дефіцит державної скарбниці на рівні 68,1 мільярда рублів або 0,1 відсотка ВВП.
ЦМД пророкує, що в другій половині 2012 року Міністерству фінансів доведеться або використовувати Резервний фонд, обсяг якого в даний час складає близько двох трильйонів рублів, або випускати облігації і позичати гроші на відкритому ринку.
За розрахунками центру, з держрезервів на покриття дефіциту буде потрібно 226 мільярдів рублів, при цьому уряду доведеться випустити облігації ще на 80 мільярдів. Такий обсяг позики в ЦМД вважають оптимальним, тому що він не позначиться на ставках дохідності державних боргових паперів.
Як повідомлялося раніше, за підсумками першого півріччя федеральний бюджет був виконаний з профіцитом 247,39 мільярда рублів, або 0,9 відсотка ВВП. Доходи скарбниці склали 6,199 трильйона рублів, а видатки - 5,952 трильйона. Профіцит було досягнуто завдяки високим цінам на нафту.
У початковому варіанті закону про бюджет, схваленому наприкінці 2011 року, було передбачено дефіцит бюджету 1,5 відсотка ВВП або 876,6 мільярда рублів. Навесні 2012 року головний фінансовий документ країни був переглянутий (остаточний варіант був затверджений в червні). Якщо спочатку бюджет верстався виходячи з цін на нафту 100 доларів за барель, то остання його версія передбачає вартість енергоресурсів 115 доларів.
Крім іншого, остаточна версія бюджету передбачала, що уряд направить у Резервний фонд надприбутки від торгівлі нафтою в розмірі 800 мільярдів рублів. Але вже в середині 2012 року голова Мінфіну Антон Силуанов заявив, що ці плани, швидше за все, не будуть виконані.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас