Як вберегти квартиру на час відпустки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вберегти квартиру на час відпустки?

1690
Ви збираєтеся у відпустку всією сім'єю, і Ваша квартира залишається без нагляду на довгі два-три тижні? За цей час з нею може статися, що завгодно. Звичайно, Ви можете довіритися сусідам, і попросити їх наглянути за Вашим "сімейним гніздечком" за Вашої відсутності. Але якими б не були пильними сусіди, вони не гарантують того, що повернувшись з відпочинку, Ви застанете своє житло в тому ж порядку, яким воно було до від'їзду. Адже крім банальних квартирних крадіжок і затоплень "зверху", Ваш будинок може піддатися таким нетиповим загрозам, як падіння літальних апаратів, удар блискавки або наїзд транспортних засобів. Щоб мінімізувати втрати від цих ризиків, можна застрахувати квартиру або будинок на час Вашої відпустки. Найчастіше страхові компанії надають можливість страхування майна на період від кількох тижнів до кількох місяців. Застрахувати можна як усе житло цілком, так і кожну частину окремо. Одначе спочатку необхідно визначитися: від яких ризиків і яке майно Ви хочете застрахувати.
Юлія Божко, адвокат, партнер юридичної компанії "Закон Перемоги" спеціально для UBR.UA
Укладаємо договір на страхування
Страхування квартири є одним з видів добровільного майнового страхування і можливо шляхом укладення відповідного договору страхування зі страховою компанією. Умови страхування, страхова сума, страхові випадки, права та обов'язки сторін у разі настання одного з них, порядок виплати страхового відшкодування і можливі причини відмови у виплаті, а також термін дії страховки регулюються в кожному окремому випадку договором страхування, правилами страхування даного виду конкретної страхової компанії, а також нормами Цивільного кодексу України та Закону Україні "Про страхування".
У більшості випадків термін дії договорів страхування майна становить один рік з моменту його укладення і може бути продовжений на новий термін за згодою сторін. Страхування квартири на час відпустки передбачає обмежений період дії захисту (від кількох тижнів до кількох місяців) і пропонується страховими компаніями як одна з можливих програм добровільного страхування майна.
Укладаючи договір страхування квартири, в тому числі, і на період відпустки, звертати увагу необхідно на наступні основні моменти.
Перелік страхових випадків повинен бути чітко вказаним в договорі страхування. Найчастіше такими страховими випадками є протиправні дії третіх осіб (в тому числі, крадіжка), пожежа, затоплення, стихійні лиха, аварії водопровідних, каналізаційних і опалювальних систем. Як "нетипові" страхові випадки можна виділити, наприклад, падіння літальних апаратів, удар блискавки, наїзд транспортних засобів.
В "комплексі" або "по частинах"
Необхідно враховувати, що застрахувати можна три складові квартири (все разом або ж кожну окремо):
- безпосередньо квартиру як об'єкт нерухомості (фактично, її конструктивні елементи - стіни, стеля, перекриття, інженерні комунікації). У цьому випадку мова йде про відшкодування збитків у разі повного або часткового руйнування самої квартири, наприклад, в результаті такого страхового випадку, як вибух побутового газу;
- внутрішню обробку в квартирі (фактично, існуючий у ній ремонт, наприклад пошкодження паркету в разі затоплення);
- майно, що знаходиться в квартирі (побутову техніку, меблі та інші предмети інтер'єру).
Одначе деякі страхові компанії приймають на страхування майно в квартирі тільки в комплексі зі страхуванням її конструктивних елементів і/або внутрішньої обробки.
Також від страхування квартири слід відрізняти страхування відповідальності власника (користувача) квартири перед третіми особами (сусідами) за завдану шкоду (наприклад, у разі затоплення або пожежі з вини такої особи), яке є окремим видом страхування.
У всіх випадках ліміт відповідальності страхової компанії встановлюється в договорі за кожною складовою окремо (конструктивні елементи, внутрішнє оздоблення, майно в квартирі), в тому числі, і у випадку, якщо Ви вирішили страхувати все "в комплексі". Страхування відповідальності перед третіми особами оформлюється окремим договором, в якому також вказується ліміт відповідальності страховика.
Скільки коштує?
Вартість страховки залежить від безлічі факторів: вартості квартири та її параметрів (стану будинку, поверху, наявності охоронної та пожежної сигналізації тощо), переліку обраних страхувальником страхових випадків, можливих знижок, які надає страхова компанія, наприклад, як постійному клієнтові, терміну дії договору страхування, розміру франшизи тощо.
Якщо говорити безпосередньо про страхування квартири на час відпустки, то необхідно, в першу чергу, визначитися, від яких ризиків, і яке майно хоче застрахувати страхувальник. На нашу думку, оскільки під час відпустки всі основні ризики (затоплення, пожежа, протиправні дії третіх осіб, стихійні лиха, аварії комунікаційних систем) є такими ж актуальними, як і в будь який інший час, то відмовлятися від якогось з них немає сенсу. Як варіант, можна не включати в договір "нетипові" страхові випадки - падіння літаків, потрапляння блискавки або наїзд транспортних засобів (наприклад, якщо квартира знаходиться на третьому поверсі, відповідно, ризик її пошкодження в результаті наїзду транспорту є мінімальним).
При виборі переліку страхових ризиків, які будуть покриватися страховкою, необхідно завжди керуватися тим, що при настанні збитків в результаті випадку, який згідно з умовами договору, не є страховим, страхова компанія відмовить у виплаті страхового відшкодування. Таким чином, якщо Ваша основна мета - захистити своє майно, то економити на страховці шляхом виключення будь-яких з вищевказаних "основних" страхових випадків не варто.
Ознайомлюємося з правилами страхування
До укладення договору страхування необхідно уважно вивчити не тільки умови самого договору, а й правила страхування обраної Вами страхової компанії. Для кожної страхової компанії такі правила страхування та умови договорів різні. І, як показує практика, саме від змісту та умов зазначених документів, а також від їх знання страхувальником в більшості випадків залежать шанси останнього на отримання страхового відшкодування.
Особливу увагу рекомендуємо приділити порядку дій страхувальника в разі настання страхового випадку, підстав для відмови у виплаті страхового відшкодування, розміру франшизи, термінів складання страховою компанією страхового акта і виплати страхового відшкодування, а також переліку подій, які не є страховими згідно з договором і правилами. Наприклад, для ризику "протиправні дії третіх осіб" договором страхування або правилами може бути передбачена відмова у разі "грубої недбалості страхувальника, що призвела до настання страхового випадку" (залишили відкритими вікно, вхідні двері тощо), для ризику "пожежа" - "порушення правил пожежної безпеки" (використання несправних побутових приладів). Також звертаємо особливу увагу на виключення зі страхових випадків або умови для відмови у виплаті, пов'язані з "неузгодженим з відповідними органами" переобладнанням систем комунікацій (вода, газ, опалення), змінами планування квартири, а також на інші подібні формулювання. За наявності таких умов у договорі існує значний ризик відмови у випадку встановлення страховою компанією факту перепланування, переобладнання і відсутності у страхувальника необхідних дозвільних документів.
Як правило, кожна страхова компанія пропонує своїм потенційним клієнтам свій типовий договір з конкретного виду страхування, одначе, у кожному окремому випадку вони можуть бути відкориговані з урахуванням побажань страхувальника. Якщо ж страховик категорично відмовляється від зміни пропонованих умов договору, то враховуючи широкий вибір страхових компаній на території України, Ви вільно можете звернутися в будь-яку іншу з них.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас