Уряд Греції майже узгодив скорочення бюджету на 11,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Греції майже узгодив скорочення бюджету на 11,5 млрд євро

Казна та Політика
156
Грецькі лідери позначили заходи, що забезпечують приблизно дві третини з нової програми економії на 11,5 млрд євро, на реалізації якої за 2013-2014 роки наполягають міжнародні кредитори країни.
Як пише грецька газета Kathimerini, в переговорах взяли участь голови трьох партій, що складають правлячу коаліцію: прем'єр-міністр Антоніс Самарас від Нової демократії, лідер соціал-демократичної ПАСОК Евангелос Венізелос і Фотіс Кувеліс від Демократичних лівих. Завершальний раунд переговорів пройде на наступному тижні, як очікується, тоді будуть узгоджені всі необхідні кроки.
Наступного вівторка в Афіни прибуває місія "трійки" (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд), яка має перевірити виконання Грецією домовленостей в рамках надання їй фінансової допомоги. У тому числі представники "трійки" вивчать запропоновані урядом заходи економії.
Грецькі політики оголосили про загрозу різкого зростання бідності в країні в умовах рецесії, що триває вже п'ять років, яка, за найоптимістичнішими оцінками, завершиться не раніше 2014 року. На цьому тлі вони пообіцяли не здійснювати додаткових заходів бюджетної економії до кінця цього року.
Поки лідери трьох партій домовилися про заходи на 7,5-8 млрд євро (близько 5,5% грецького ВВП) на 2013-2014 роки, включаючи скорочення витрат центрального апарату, субсидій місцевим органам влади, зарплат і пільг бюджетникам і зниження верхньої межі пенсій, пише Financial Times.
Афіни повинні забезпечити зниження бюджетного дефіциту в цьому році до 6,7% ВВП, перш ніж вони зможуть попросити у міжнародного співтовариства нові поступки, відзначає FT. Ситуація ускладнюється тим, що згідно з прогнозами, скорочення ВВП Греції в 2012 році може перевищити 7%.
Раніше зазначалося, що розмови про вихід Греції з єврозони затихли. Проте до фатальної межі ця країна близька як ніколи. Питання тепер в тому, чи вистачить європейцям політичної волі перекрити їй фінансування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас