Китай освоює Африку: він інвестує туди ще 20 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай освоює Африку: він інвестує туди ще 20 млрд. дол.

Казна та Політика
741
На V міністерській конференції Форуму китайсько-африканського співробітництва (FOCAC) голова КНР Ху Цзіньтао закликав лідерів ПАР, Нігеру, Екваторіальної Гвінеї, Кенії та Кабо-Верде, які прибули до Пекіна, до зміцнення економічного співробітництва, передає РБК.
"Уряд Китаю вживатиме заходів щодо зміцнення стратегічного партнерства Китаю і Африки і його переходу на новий рівень", - заявив Ху Цзіньтао, за словами якого в найближчі три роки Китай надасть своїм африканським партнерам для розвитку сільського господарства, промисловості, малого та середнього бізнесу та об'єктів інфраструктури кредити на загальну суму 20 млрд доларів. Це рівно вдвічі більше, ніж в 2009-2012 роках.
При цьому до 10 млрд доларів може бути вкладено через китайсько-африканський фонд розвитку. Як заявив віце-президент Китайського банку розвитку Юань Лі, вже зараз можна говорити про 60 узгоджених проектів в 30 країнах Африки, серед яких будівництво цементного заводу в Ефіопії та електростанції в Гані.
Загальний обсяг китайських вкладень в економіку країн Африки оцінюється зараз приблизно в 45 млрд доларів, з яких близько 15 млрд доларів становлять прямі інвестиції. Близько 60% цих коштів становлять інвестиції в промисловість, будівництво і фінансовий сектор, а ще 25% - вкладення у видобуток корисних копалин. У 50 країнах Африки працюють зараз більше двох тисяч китайських компаній.
"У Малаві процвітають плантації бавовни, що вирощується місцевими фермерами під керівництвом китайських радників, в Ефіопії запрацювала взуттєва фабрика, побудована на гроші Китайсько-Африканського фонду розвитку, в Демократичній Республіці Конго введена в експлуатацію ГЕС, будівництво якої було сплачено за рахунок наданого Китаєм кредиту", - перерахував досягнення недавнього минулого Чень Демін.
Вкладаючи в економіку Африки все більші гроші, Китай нарощує обсяги вивезення звідти сільськогосподарської продукції і сировини для своєї промисловості. Так, обсяги експорту з Африки до Китаю виросли з 5,6 млрд доларів в 2001 році до 93,2 млрд доларів в 2011 році.
"За останні три роки Китай став найбільшим торговим партнером Африки. У 2011 р. обсяги торгівлі зросли до 166,3 млрд доларів, що на 89% більше, ніж у 2009 році. Всього за три роки обсяг експорту африканських товарів до Китаю подвоївся. Сталь, мідь, добрива з Африки і все більша кількість продукції сільського господарства доступні зараз на китайському ринку", - заявив на відкритті конференції FOCAC голова Держради КНР Вень Цзябао.
Експерти вважають, що активізація Китаю може привести до скорочення європейського впливу на економіку африканських країн.
"Досвід наших економічних зв'язків з Європою змушує нас з обережністю ставитися до партнерства з іншими країнами. Але ми впевнені, що Китай ставиться до нас не так, як Європа, яка до цих пір намагається впливати на країни Африки винятково заради своєї вигоди. Ми раді, що в наших відносинах з Китаєм ми є рівноправними партнерами, а наші угоди взаємовигідні", - заявив президент ПАР Джейкоб Зума.
За матеріалами: rccnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас