У Греції затишшя перед бурею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Греції затишшя перед бурею

Казна та Політика
1996
Розмови про вихід Греції з єврозони затихли. Одначе до фатальної межі ця країна близька як ніколи. Питання тепер в тому, чи вистачить європейцям політичної волі перекрити їй фінансування, вважає Андрій Гурков.
Скільки розмов було в травні-червні з приводу можливого виходу або вигнання Греції з єврозони! Але от минув місяць з дня повторних парламентських виборів 17 червня, в результаті яких в Афінах було сформовано начебто конструктивний і проєвропейськи налаштований уряд, і складається враження, що тема ця знята з порядку денного.
Доповідь "трійки" може виявитися шокуючою
Таке враження, здається, оманливе. Більше того, в автора цих рядків склалося стійке відчуття: Греція зараз як ніколи близька до тієї фатальної для неї межі, за якою починається повернення до драхми, а нинішнє затишшя - це всього лише очікування того грому, який вдарить, коли так звана "трійка" опублікує свій звіт.
"Трійка" - це комісія експертів, що представляють трьох кредиторів Греції: Європейський Союз, Європейський центральний банк (ЄЦБ) та Міжнародний валютний фонд (МВФ). Вони виділили Афінам під строго обумовлені умови багатомільярдну допомогу, але виплачують її траншами. Перед тим, як переводити чергову порцію, ЄС, ЄЦБ і МВФ посилають до Греції ревізорів, завдання яких - перевірити, чи виконує позичальник взяті на себе зобов'язання.
Чергова комісія контролерів розпочала роботу в Афінах на початку липня, 24 липня розпочнеться новий раунд переговорів з грецьким урядом, так що найпізніше - в серпні "трійці" потрібно представити доповідь з оцінкою прогресу, досягнутого Грецією в справі оздоровлення державних фінансів, а також з рекомендацією, чи варто кредиторам перераховувати наступний транш.
Судячи з інформації, опублікованої 13 липня на сторінках солідної регіональної німецької газети Rheinische Post, висновки "трійки" виявляться просто шокуючими. Ні про який прогрес в Греції і мови немає. З 300 проміжних цілей нібито не досягнуто 210. З довгого списку приватизаційних проектів у цьому році будуть реалізовані лише два, причому досить другорядні. В результаті замість очікуваних більше трьох мільярдів євро в держскарбницю надійдуть лише кілька десятків мільйонів.
Імідж бездонної бочки
Навіть якщо ситуація не настільки катастрофічна, як її описує стаття в німецькій газеті (після публікації якої, до речі, спростувань не було), в позитивний вердикт "трійки" якось не віриться. Ми ж і без того знаємо, наскільки наполегливо грецьке суспільство і грецький істеблішмент чинять опір давно назрілим докорінним перетворенням. Так що в кращому випадку висновок контролерів зведеться до розпливчастого "незважаючи на багато упущень, є і певні успіхи".
Але чи достатньо буде окремих одиничних зрушень для того, щоб міністри фінансів єврозони вкотре схвалили надання Афінам більш ніж десяти мільярдів євро? Адже Греція отримує гігантську фінансову допомогу ось уже більше двох років, а віз і нині там.
Ірландія і Португалія за менший термін і за менші гроші зуміли реально змінити ситуацію, Іспанія всього за півроку схвалила чотири пакети заходів жорсткої економії, дорогою болючих реформ все швидше йде й Італія. Тим часом новий грецький уряд, схоже, вирішив зосередитися після свого формування головним чином на тому, щоб виторгувати у європейських партнерів відстрочку на цілі два роки і домогтися пом'якшення пред'явлених вимог.
Європейські лідери стали більш жорсткими
Автору цих рядків просто вже не вистачає фантазії для того, щоб уявити собі ту аргументацію, за допомогою якої європейські лідери будуть пояснювати своїм виборцям доцільність подальшого широкомасштабного фінансування країни, яка з феноменальною завзятістю культивує імідж бездонної бочки.
Втім, автору поки що не вистачає фантазії і для того, щоб уявити собі, як європейські лідери, немов консиліум лікарів, ухвалюють рішення відключити пацієнта від апарату штучного дихання і натискають відповідну кнопку. Мабуть, грецькі політики, граючи ва-банк, розраховують саме на те, що Євросоюз не захоче і не зможе вчинити на очах всього світу політичний крок, який виглядав би як свідоме зіштовхування в прірву цілої країни.
Одначе за два з половиною роки європейської боргової кризи ми вже не раз ставали свідками подій, які раніше здавалися абсолютно немислимими. І в міру того, як у вир потрапляли все нові і нові країни, європейські лідери ставали все більш прагматичними, рішучими і жорсткішими.
Доля Греції вирішиться у вересні
Поставлені перед вибором, на що пустити аж ніяк не безмежні кошти своїх стабфондів, європейці, поза всяким сумнівом, віддадуть перевагу цього літа і майбутньої осені рятувати іспанські банки, допомагати третій за розміром в єврозоні італійській економіці або виручати дуже динамічну Словенію, ніж і далі кредитувати грецьку державу, що не піддається поки реформуванню.
Звичайно, брати на себе відповідальність за припинення фінансування країни, що знаходиться на межі банкрутства, європейським лідерам дуже не хочеться. А тому вони будуть всіляко відтягувати ухвалення надзвичайно неприємного рішення. На думку міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле (Wolfgang Schäuble), питання про виділення грошей Греції, а також Кіпру, буде розглядатися не раніше вересня.
Так що грекам залишаються лічені тижні на те, щоб терміново почати нове життя і переконати в цьому європейців. В даний момент в такий сценарій віриться значно менше, ніж у вихід Греції з єврозони.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас