Україна взяла в борг ще 2 мільярди доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна взяла в борг ще 2 мільярди доларів

Кредит&Депозит
6369
Зниження ділової активності в Європі не завадило Україні вийти на зовнішній ринок запозичень. "Коммерсант-Украина" з посиланням на джерела повідомляє, що Міністерству фінансів вдалося розмістити суверенні єврооблігації, випуск яких відкладався з початку 2012 року.
Спочатку планувався випуск бондів на суму 1 мільярд доларів, проте джерела видання стверджують, що ця сума зросла вдвічі. "Вчора Україна розмістила п'ятирічні єврооблігації на 2 мільярди доларів під 9,25% річних", - повідомило виданню джерело на фінансовому ринку. У Міністерстві фінансів інформацію про випуск євробондів поки не прокоментували, порадивши дочекатися прес-релізу.
Опитані фінансисти вважають розміщення успішним, незважаючи на те, що ще на початку року перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив про бажання залучити ресурси за ціною не вище 8,5%. "Враховуючи, що недавно Іспанія розмістила євробонди під 7%, дохідність за українськими паперами вже не виглядає такою високою. По суті, враховуючи наші свопи, ми отримали дохідність LIBOR +1,25%, що можна назвати преміум-умовами", - упевнений виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "Розміщення досить вдале - по суті, уряд вирішив для себе питання залучення зовнішніх кредитів до кінця року. Звичайно, ставка розміщення досить висока, але слід пам'ятати, що Україна вже рік не випускала євробонди. Крім того, домогтися меншої дохідності уряд міг лише за умови випуску меншого обсягу облігацій. Одначе, враховуючи волатильність ринку, далеко не факт, що в кінці року, коли знадобилося б нове розміщення, кон'юнктура була б більш сприятливою, ніж зараз", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.
Останній раз Україна розміщувала єврооблігації в лютому 2011 року. Тоді Мінфін залучив 1,5 мільярда доларів терміном на 10 років під 7,95%. Зараз на вторинному ринку суверенні євробонди України торгуються під 10%. "Добре, що Кабмін зробив це зараз: восени криза в єврозоні може перекинутися на інші країни, зокрема на Італію, побоювання інвесторів посиляться і уряду буде складніше залучити кошти на таких умовах", - говорить начальник відділу економічних досліджень Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький. Днями агентство Moody`s знизило суверенний рейтинг Італії відразу на дві позиції.
Блискавичність розміщення бондів експерти пояснюють тим, що підготовку до розміщення Мінфін почав ще в січні. "Масового інтересу інвесторів до ринків зараз немає, тому я не відкидаю, що покупцями українських євробондів було або вузьке коло інвесторів, або ж були попередні домовленості", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин. На минулому тижні агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній і національній валютах на рівні B зі "стабільним" прогнозом. Проте ризики залишаються високими. За даними інформаційної системи TRData, кредитно-дефолтні свопи на п'ятирічні бонди України 16 липня котирувалися в діапазоні 815-839 пунктів, тоді як за річними облігаціями ризики країни оцінювалися набагато дешевше - 689-764 пунктів.
Втім, незважаючи на успішне розміщення, дохідність на рівні 9,25% несе велике навантаження на держбюджет. "Небагато країн можуть собі дозволити позичати з такою дохідністю. І хоча для України цей крок був виправданим, питання жорсткої економії бюджетних коштів стає ще більш актуальним, ніж раніше", - визнає пан Устенко.
Більше того, випуск єврооблігацій розблокує випуск паперів для українських банків і муніципалітетів, які тепер зможуть розраховувати на дохідність, близьку до 10%. Хоча сплеску активності і нових випусків євробондів учасники ринку не очікують. "Компанії з хорошою репутацією за необхідності залучали кошти і раніше, до розміщення Мінфіну, і, як це не дивно, під нижчу відсоткову ставку", - відзначає скарбник одного з банків з іноземним капіталом. За даними Нацбанку, тільки за I квартал 2012 року корпоративна зовнішня заборгованість небанківського сектора виросла з 60,5 мільярда доларів до 62,2 мільярда доларів, а за весь 2011 рік - на 10 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас