Експерти: Офшори скоро будуть не потрібні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Офшори скоро будуть не потрібні

Казна та Політика
3793
Офшорні зони скоро будуть не потрібні, заявила у вівторок під час дебатів "Офшори і податкові схеми - добро чи зло?", організованих компанією Debate Night, голова російського відділення Міжнародної податкової асоціації Ірина Русакова.
Сьогодні регулятори в розвинених країнах все частіше вносять до законодавства зміни, що стосуються податків на споживання, зазначає вона. "Сполучені Штати вже прийшли до розуміння того, що корпоративні податки не такі ефективні, як оборотні податки", - говорить Русакова. Тому в Америці і Європі держави вважають за краще більше працювати з непрямими податками, а не з прямими. У зв'язку з цим експерт робить висновок про те, що непряме оподаткування незабаром візьме верх над корпоративними податками та офшорні зони в такому випадку будуть не потрібні.
Аналогічної думки дотримується партнер PwC Вероніка Місютіна. За її словами, офшори в тому вигляді, в якому вони існували 10 років тому, зазнали значних змін. Крім того, підкреслює Місютіна, корпоративні податки в багатьох країнах вже є "пережитками минулого".
Такі зміни торкнуться і великих світових банків, вважає вона. "Основні претензії до банків після глобальної фінансової кризи були пов'язані з тим, що фінансові інститути тримали за балансами багато офшорних "дочок", через які проводили операції, що не підлягають оподаткуванню", - пояснює експерт. Так, багато банків активно використовували податкові схеми для сек'юритизації. Тому зникнення офшорних зон, вважає Місютіна, дозволить знизити ризики в банківському секторі.
За словами заступника голови Федеральної податкової служби РФ Данила Єгорова, офшорні зони - це проблема держав. "Вони її породили", - вказує чиновник. Він приходить до висновку, що чим чіткіше будуть вирівняні правила, чим точнішими будуть інструменти регулювання, тим менше часу компанії стануть витрачати на податкове планування і тим простіше для них буде вести бізнес.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас