"Газпром" та інші російські компанії можуть брати участь у приватизації українських облгазів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" та інші російські компанії можуть брати участь у приватизації українських облгазів

Енергетика
317
ВАТ "Газпром" та інші російські компанії можуть взяти участь у приватизації держпакетів підприємств з газопостачання та газифікації (міськ- і облгазів), вважає голова Фонду державного майна (ФДМ) України Олександр Рябченко.
"З досвіду електроенергетики, приватизацію якої ми проводили, в перших рядах стоятимуть ті, хто вже зараз працює на цьому ринку, має на ньому пакети акцій, має досвід роботи. По-друге, я вважаю, що може бути зацікавленість в іноземців. Звичайно, першою серед понять "іноземці" стоїть структура "Газпром" і інший російський бізнес, який уже розуміє, як можна вести бізнес на українських облгазах", - сказав він в інтерв'ю "Радіо Свобода".
У той же час голова відомства висловив сумнів, що в конкурсах будуть брати участь європейські компанії, відзначивши, що у ФДМ вони не зверталися і інтерес до приватизації облгазів не проявляли.
За словами О.Рябченка, рішення держави про продаж облгазів пов'язано з необхідністю залучення інвестицій в розвиток розподільчих газопроводів.
"Я вважаю, що це найкраща ситуація для української держави: великих грошей немає, інвестори існують, інвестору продай і контролюй його жорстко, щоб він вкладав гроші в розвиток системи", - зазначив він.
Раніше готовність брати участь в приватизації облгазів висловив голова ради директорів і власник Group DF Дмитро Фірташ, структури якого, за даними народного депутата Сергія Соболєва, контролюють близько 20 газорозподільних підприємств.
ФДМ в 2012 році має намір виставити на продаж через конкурси великі державні пакети акцій 20 облгазів. Дрібніші держпакети ще 22 облгазів ФДМ виставить на продаж через фондовий ринок.
Як повідомлялося, ФДМ вже оголосив конкурс з продажу 25% акцій підприємства з газопостачання та газифікації ПАТ "Миколаївгаз". Стартова вартість пакета - 18,4 млн грн, крок торгів - 0,185 млн грн, гарантійний внесок - 3,68 млн грн.
Пропозиції учасників приймаються до 24 липня включно, конкурс відбудеться 1 серпня.
До конкурсу допускаються юридичні особи, які протягом останніх трьох років займаються розподілом газу за регульованим тарифом, або володіють не менше 20% відповідної компанії. Державна частка в статутному капіталі претендентів на придбання пакета "Миколаївгазу" не повинна перевищувати 25%. До конкурсу не допускаються офшорні компанії.
Згідно з умовами конкурсу, покупець повинен протягом трьох років інвестувати в розвиток "Миколаївгазу" 3,854 млн грн. Зокрема, 2,76 млн грн необхідно направити на встановлення вузлів обліку природного газу на газових мережах, шафових регуляторних пунктів, встановлення систем контролю за станом обладнання газорегулюючих пунктів. Крім того, 1,094 млн грн повинно бути інвестовано у встановлення систем дистанційного отримання показників з вузлів абонентського обліку.
Також покупець повинен забезпечити зниження виробничо-технологічних втрат газу "Миколаївгаз" до нормативного рівня з 2015 року.
"Миколаївгаз" обслуговує газорозподільні мережі, розташовані на території Миколаївської області.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас