Євро-2012 добило будівельну галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро-2012 добило будівельну галузь

4333
Держстат оприлюднив у понеділок останні дані про обсяги виконаних будівельних робіт в країні за перше півріччя. Згідно з цими цифрами, обсяги здійснених робіт у січні-червні 2012-го скоротилися на 1,9%, в порівнянні з аналогічним періодом 2011-го. І це на хвилі передвиборної риторики влади про те, що "Чемпіонати проходять, а досягнення залишаються" - аж до червня перші особи держави тільки й робили, що розрізали стрічки на черговому побудованому до Євро-2012 об'єкті.
Проте, аналіз наявної офіційної статистики за поточний рік дає підстави стверджувати, що криза в галузі набагато сильніша, ніж "мінус 1,9%" - значну частину "успіхів" вітчизняних будівельників забезпечили роботи з капітального та поточного ремонту - майже 20% всіх робіт. А серед введеного в експлуатацію житла відчутну частку займають легалізовані самобуди. Що ж стосується підготовки нових ділянок, то цей процес практично завмер на планці 9,5% загального обсягу всіх виконаних робіт. Іншими словами, в країні не тільки не будують, але і не готуються будувати.
При цьому треба все-таки віддати належне майстерності співробітників Служби статистики. Якщо дивитися плоди їхньої праці "по діагоналі", цифри щодо виконаних будівельних робіт не такі вже й песимістичні. Наприклад, в Чернівецькій області за перше півріччя навіть зафіксована позитивна динаміка. І не просто позитивна, а зростання на 45,7%, в порівнянні з січнем-червнем 2011-го. Правда, в загальній розкладці по країні роботи, виконані в цій галузі, займають менше 1,5% загального обсягу. І практично напевно - зростання зафіксоване за рахунок легалізації самобудів. Адже якщо не враховувати реєстрацію раніше побудованого в регіоні, то показники введення житла в експлуатацію за підсумками першого кварталу в цій галузі впали майже на 18% (в порівнянні з першим кварталом 2011-го).
Інший "рекордсмен" з будівництва - Донецька область. Обсяги виконаних будівельних робіт тут за перші шість місяців 2012-го збільшилися на 14,6%. Та й сам регіон займає не останнє місце - із загального обсягу виконаних робіт область акумулювала 16%. Більше тільки в Києві. Тим не менше, і тут Держстат дає привід стверджувати, що "відродження" будівництва на Донбасі пов'язано далеко не з житлом, а з дорогами та іншими об'єктами транспортної інфраструктури під Євро-2012, на які, як відомо, уряд до цих пір не втомлюється виділяти кошти. Так, станом на початок року в регіоні налічувалося 1400 об'єктів незавершеного будівництва, з яких тільки половина значилася як житлові об'єкти. А серед нежитлових недобудов почесне місце займає саме донецький аеропорт. Станом на сьогоднішній день державні витрати на його добудову, передбачені тільки в держбюджеті-2012, становлять 1,5 млрд. грн, з яких за шість місяців було освоєно приблизно 800 млн. грн. При цьому всього за перше півріччя у всій Донецькій області були виконані будівельні роботи на суму 4 млрд. грн. Іншими словами, близько 20% всього будівельного "приросту" області забезпечив один з генпідрядів відомої компанії "Альтком". Решта, вочевидь, в тій чи іншій мірі - дороги, капремонт існуючих об'єктів і легалізація самобудів.
Про прив'язку до футбольної першості озвучених результатів свідчить і офіційна статистика промвиробництва за п'ять місяців. Якщо виробництво цегли, а також блоків з цегли, каменю чи бетону скоротилося, в порівнянні з озвученим періодом 2011-го, на 20,4% і 15,5% відповідно, то виробництво цементу та металоконструкцій збільшилося на 2,1% і 23,5% відповідно. Зростання останніх і пояснює винятково "футбольну" спрямованість будівництва в останній час - цегла для дорожніх розв'язок і нових аеропортів не потрібна.
А ось що покаже статистика за підсумками липня, серпня і вересня, - традиційних сезонних місяців для будівельного ринку, - гадати довго не варто. І майбутні вбивчі для керівників галузі цифри навряд чи скоректує навіть Держіпотека під 3%. Адже як би не піарили цю ідею, кошти в неї вливаються в рази менші, ніж у підготовку до Євро-2012.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас