Експерти "за" введення збору 3% при купівлі безготівкової інвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти "за" введення збору 3% при купівлі безготівкової інвалюти

Валюта
1745
Експерти виступають за введення збору в розмірі 3% при купівлі безготівкової іноземної валюти, пишуть Українські новини.
"Стабілізація економічного розвитку, надходження інвалюти при підготовці та проведенні Євро-2012 позитивно вплинули на курс гривні. З метою уникнення негативного впливу дестабілізуючих чинників (дій валютних спекулянтів, зовнішніх валютних ризиків) НБУ спільно з урядом доцільно розробити і впровадити відповідну систему заходів. Позитивно вплине на стабільність курсу, зростання доходів держави і скорочення спекулятивного впливу на валюти введення збору за купівлю безготівкової інвалюти", - вважає доцент кафедри фінансів Київського національного торгово-економічного університету Галина Кучер.
У той же час, на її думку, при цьому слід включити ризики для банківських клієнтів, які повинні виконувати відповідні кредитні зобов'язання, проводити розрахунки за контрактами за зовнішньоторговельними операціями для того, щоб уникнути тінізації таких потоків.
У свою чергу доцент Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана Надія Циганова переконана, що введення відповідного збору стане вагомим стабілізуючим фактором.
"Стабілізація ситуації в економіці, відсутність інфляції свідчать про те, що очікування курсових коливань формуються зараз значною мірою під впливом політичних факторів. Вибори для української економіки - дестабілізуючий фактор. Проблема також є в надмірній монополізації валютного ринку, коли кілька великих спекулянтів одночасними діями можуть впливати на валютний курс. При цьому вони отримують значні доходи, що знижує мотивацію до звичайних фінансових операцій не спекулятивного характеру. Тому відновлення 3%-во збору при купівлі безготівкової інвалюти виглядає доречним", - вважає експерт.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський нагадує, що подібні заходи застосовують у багатьох країнах світу.
"Введення збору при купівлі інвалюти частково погасить валютні спекуляції і бажання спекулянтів купувати валюти у великих обсягах. За великим рахунком це - не нова ідея, зокрема, він (збір) вводився в США для мінімізації спекуляцій на купівлю цінних паперів, валюти, також він був введений як антикризовий захід у Євросоюзі", - сказав він.
За його словами, це може мати помітний ефект і в Україні.
Нагадаємо, збір до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу безготівкової інвалюти був скасований з 1 липня 2010 року законом "Про державний бюджет на 2010 рік", проте у зв'язку із завершенням терміну дії цього закону збір автоматично відновлено з 1 січня 2011 року.
У січні 2011 р. Верховна Рада скасувала збір до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти.
Ставка збору в ПФ з операцій купівлі-продажу безготівкової валюти була знижена з 1,5% до 1,3% в 2006 році, з 1,3% до 1% в 2007 році, з 1% до 0,5% в 2008 році і з 0,5% до 0,2% в 2009 році.
У 2010 році до схвалення держбюджету за ініціативою ПФ ставка збору знову збільшилася з 0,2% до 0,5%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас