Moody's знизило кредитні рейтинги 13 італійських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило кредитні рейтинги 13 італійських банків

Казна та Політика
511
Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгострокові кредитні рейтинги 13 банків Італії, про це йдеться в повідомленні агентства.
У числі банків, чий рейтинг був знижений, виявилися UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Carafirenze, Banca IMI та інші. Прогноз щодо усіх рейтингів негативний.
Таке рейтингове рішення агентство мотивує тим, що "зниження рейтингу суверенних облігацій означає, що уряд країни може виявитися нездатним надати і виплачувати банкам фінансову допомогу".
Раніше міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service 13 червня ц.р. знизило довгостроковий кредитний рейтинг Італії на два щаблі - з А3 до Ваа2. При цьому рейтинг країни виявився лише на 2 сходинки вищим від рейтингу "сміттєвої категорії".
Агентство повідомило про можливі подальші знижувальні дії щодо рейтингів Італії, пославшись на ті труднощі, які очікують країну на шляху боротьби з борговою кризою. Обґрунтовуючи своє рішення, Moody's також вказало на ризик подальшого зростання дохідності за італійськими держоблігаціями і втрати доступу на фінансовий ринок. В той же день італійське казначейство провело аукціон з розміщення 3-річних держпаперів загальним обсягом 3,5 млрд євро. При цьому дохідність за паперами знизилася до 4,65% з 5,30% на аналогічному аукціоні в червні 2012 р., незважаючи на те, що аукціону передувало зниження кредитного рейтингу Італії.
Європейська комісія (ЄК) сумнівається в правильності вибору часу для зниження рейтингу Італії.
Як заявив нещодавно прем'єр-міністр країни Маріо Монті, Італія може бути змушена просити своїх європейських колег про термінову фінансову допомогу. 11 липня міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував доповідь, в якій зазначається, що економіка Італії залишається вразливою і її перспективи сильно залежать від загальної ситуації в єврозоні.
Нагадаємо, на початку червня італійський уряд ухвалив додаткову програму скорочення бюджетних витрат на 4,5 млрд євро в поточному році. Італія має велику зовнішню заборгованість. За підрахунками економістів, вона вже перевищує 118% ВВП і становить близько 2,2 трлн євро. Як і у випадку з Іспанією, зростання ставок за державними зобов'язаннями фактично закриває Риму можливість проводити запозичення на зовнішніх ринках. В підсумку відсутність такої можливості може привести до реалізації найгіршого сценарію - колапсу італійської економіки, яка є третьою за розміром в Євросоюзі.
Як повідомлялося, 12 липня італійський сенат (верхня плата парламенту Італії) ратифікував Європейський стабілізаційний механізм (ESM) і новий бюджетний пакт Євросоюзу (ЄС). Бюджетний пакт ЄС, що передбачає "напівавтоматичне" застосування санкцій відносно країн - членів блоку, які порушують бюджетну дисципліну, підписали 25 з 27 членів ЄС. Свої підписи під документом не поставили голови Чехії та Великобританії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас